Overslaan en naar de inhoud gaan

Gemeenten zetten medewerkers sociaal beleidin het zonnetje!

Door op zaterdag, 28 april, 2012 - 12:50

SOCIAAL BELEID - De gemeente Veendam, Pekela en Bellingwedde scoren hoog op het gebied van sociaal beleid en mogen zich één van de meest sociale gemeenten van Nederland noemen. Dit komt uit een test van FNV op het gebied van armoede, sociale werkvoorziening en thuiszorg die elke twee jaar wordt gehouden. De test is gehouden onder 182 gemeenten. Om dit heugelijke feit te vieren werden de medewerkers donderdag 26 april in het zonnetje gezet en werden door wethouder Klaas Steenhuis getrakteerd op taart.
De test van FNV heeft onderzoek gedaan naar drie zaken: werk, inkomen en zorg. Hieronder een korte uitleg waarom de gemeenten een hoge score hebben behaald.

Werk
De gemeenten volgen deelnemers 6 maanden na een re- integratietraject. Dit geeft een goed zicht op de duurzame uitstroom. De FNV is ook positief over de combinaties van leren en werken die erop is gericht om mensen duurzaam aan werk te helpen die de gemeenten uitvoeren. De gemeenten hebben een actief beleid gericht op jongeren. De contacten met scholen zijn intensief en gericht op het voorkomen van schooluitval. De gemeenten scoren goed met het project ‘Aanval op uitval'.

Inkomen
De tijd waarop een bijstanduitkering wordt aangevraagd en het moment waarop hierover een besluit wordt genomen is binnen de termijn van vier weken. Ook worden zowel de bijstandsgerechtigden als niet-bijstandsgerechtigden die in aanmerking komen voor langdurigheidstoeslag actief benaderd en kunnen deelnemen aan een collectieve ziektekostenverzekering met een garantpakket.
Ook hanteren de gemeenten een versnelde beschikkingsprocedure voor bijzondere bijstand. Aanvragers van bijzondere bijstand kunnen snel een (voorlopige) beschikking krijgen en controle vindt pas achteraf plaats.

Zorg
Bij het toekennen van een voorziening van de gemeente wordt in toenemende mate gebruik gemaakt van het gesprek aan de keukentafel. Er wordt integraal gekeken en ook de situatie thuis wordt in beeld gebracht.
Ook bieden de gemeenten een goed werkgeverschap van zorgaanbieders aan. Dit betekent dat de gemeente in een aanbesteding de CAO van Verpleeg-, Verzorgingstehuizen en Thuiszorg hanteren. Ook neemt de zorgaanbieder die de aanbesteding wint de medewerkers over van de verliezende zorgpartij. Daarnaast hebben de gemeenten afspraken gemaakt dat de zorgaanbieder werkzoekenden in dienst neemt die moeilijk aan de slag komen op de arbeidsmarkt.