Overslaan en naar de inhoud gaan

Veendammer Wind 17 maart 2012

Door op zaterdag, 17 maart, 2012 - 12:30

 
Jan van der Laan bij Radio Parkstad

Columnist Jan van der Laan laat wekelijks op Parkstadveendam.nl, zijn licht schijnen over het wel en wee van Parkstad Veendam. Tevens kunt u zijn column iedere zaterdag beluisteren bij Radio Parkstad om 12:02 uur.


Iedereen, die de gemeentelijke politiek volgt, is er uiteraard van op de hoogte, dat de invloed van de regering op het gebeuren op gemeentelijk nivo erg groot is. Ook in mijn Veendammer Wind komt dat dus regelmatig aan de orde maar ik probeer toch wel om in principe de landelijke politiek op zich niet aan te roeren.

Op sommige momenten is dat bijzonder moeilijk en dat geldt zeker ook voor de zaak, die op dit moment veel aandacht trekt, namelijk het grote aantal ontslagen in de sociale werkvoorziening.

De Oost-Groninger gemeenten werken intensief samen op dit gebied. Zij hebben gezamenlijk de stichtingen Wedeka en Synergon in het leven geroepen Deze stichtingen hebben tot opdracht om voor de gemeenten uitvoering te geven aan de Wet Sociale Werkvoorziening. In de praktijk betekent dit bij deze beide stichtingen respectievelijk 2000 en 1400 werknemers een dienstverband hebben.

Wij praten dus over iets meer dan 3 % van de bevolking. Dit cijfer is bijzonder hoog, want die percentages zijn bijvoorbeeld voor Twente 1 %, voor heel Nederland 0,9 %, voor agglomeratie Amsterdam 0,6 %. Dat dit cijfer in onze regio zo hoog is, wordt veroorzaakt door de zwakke sociaal-economische structuur van Oost-Groningen.

De bewindvoering van de beide bedrijven, waarover wij het hebben, is de afgelopen jaren zodanig geweest, dat er een bescheiden eigen vermogen kon worden opgebouwd.

In het kader van de bezuinigingen heeft een kamermeerderheid op voorstel van de regering besloten om een stevig bedrag te bezuinigen op de Wet Sociale Werkvoorziening. Voor de jaren 2011 en 2012 kunnen Wedeka en Synergon de bezuinigingen uit hun reserve opvangen, maar daarna is het geld op en dreigt er een financiƫle catastrofe.

Dat zou dan betekenen, dat de gezamenlijk Oost-Groninger gemeenten een fors aantal miljoenen per jaar zouden moeten bijpassen en dat is voor hen een onmogelijke opdracht, gelet op het feit dat zij al volop aan het bezuinigen zijn geslagen doordat zij minder inkomsten uit het gemeentefonds krijgen.

Zou er geen extra steun komen, dan zal het gevolg daarvan zijn, dat een groot deel van de werknemers van de beide bedrijven ontslagen zouden moeten worden. De kans, dat zij dan een andere werkgever zouden kunnen vinden is voor hen bijzonder klein tot zelfs uitgesloten. En dat zou dan weer gaan betekenen, dat zij is de bijstand terecht gaan komen.

De betrokken gemeenten vinden een dergelijk gebeuren sociaal onverantwoord en dus niet acceptabel. Zij hebben de situatie en hun visie in een gezamenlijke brief kenbaar gemaakt aan de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en dringen daarin aan op een oplossing die voorkomt, dat onze regio op dit terrein op een onacceptabele achterstand wordt gezet.

Dit is niet het enige gevolg van het bezuinigingsbeleid, maar het is wel bijzonder schrijnend, want het raakt met name een zwakke groep in onze samenleving en hoewel velen er begrip voor hebben dat er bezuinigd moet worden, vinden zij dat dit een onjuiste aanpak is voor de WSW-ers.

Mijn uitgangspunt, dat het goed werken en leven is in Parkstad Veendam, verdraagt zich niet met de hiervoor geschetste problematiek en dat is dan ook de reden, dat ik er vandaag zoveel aandacht aan heb besteed!!