Overslaan en naar de inhoud gaan

Werken met de 'raket' voor de glasvezelaanleg

Door op zondag, 18 december, 2011 - 21:00

WILDERVANK - De afgelopen week werd er in Wildervank door twee ploegen druk gewerkt aan de nieuwe glasvezelbekabeling van de SKV. De werkzaamheden zijn in volle gang en waren in de tweede week beland.

In Wildervank West zijn de werkzaamheden voor het eerst aangevangen en de Cohenstraat heeft een primeur op een primeur in de provincie. Vanaf de straatkant worden eerst de huisaansluitingen erin gegraven. Of met een zogenaamde ‘raket' onder de tuinen door naar de gevel ‘geschoten', dit wanneer met het graven van een sleuf er teveel overhoop moet. Aan de voorgevel wordt op de plek waar de glasvezelkabel de woning in moet een gat gegraven. Met de ‘raket' is het een precisiewerkje, waar ook de waterpas aan te pas komt. Maar er kan ook nog worden bijgestuurd.

Het betreft hier nog de lege bekabeling waar de glasvezelkabel straks doorheen wordt getrokken, net als stroomdraden door lege lichtnetbuizen.

In de tweede week van januari worden de hoofdsleuven gegraven. Hier en daar komen er lasboxen, waaruit de kabel onder de stoep doorgaat naar de huisaansluiting.

Waar vroeger de Rabobank heeft gestaan wordt een ontvangstcentrum neergezet waar het hoofdtracé op uit gaat komen. Van daaruit gaat ook de voeding voor de lasboxen uitgestuurd worden. Als het weer het toelaat wil men daarmee ook in de tweede week van januari gaan starten. Eind januari worden, ook afhankelijk van het weer, de eerste aansluitingen tot in de woningen gerealiseerd.

De werkzaamheden verlopen voorspoedig, hoewel de grond de afgelopen week door de overvloedige regen eigenlijk te nat was geworden. De ‘raket' gaat er dan niet zo soepel doorheen. Wanneer het blubberig is wordt het tegengehouden.

Ook zit er veel meer puin onder de grond dan was verwacht. De bouwgrond was niet echt schoon, daar werd in de jaren 60 niet zo nauw op gekeken. Tegenwoordig mag dat niet meer.

Zo kwam er een stuk dakpan mee het gat in. De raket kan dan moeilijk te besturen zijn en kan dan alle kanten opgaan. Wanneer er alleen een grasveld is, of een open tuin, wordt bij voorkeur een sleuf gegraven. Wat ook sneller gaat. De raket wordt alleen ingezet wanneer het niet anders kan. Het eerste gedeelte is voornamelijk met de raket gebeurd, in het tweede gedeelte was dit een heel stuk minder.

Dat in Wildervank is gestart met het eerste gedeelte van het glasvezelnetwerk is vanwege het feit dat de riolering vervangen gaat worden. En dat de bekabelingen voor de riolering aan moeten blijven. Overigens hebben verreweg de meeste bewoners in deze straat zich aangemeld. Er zijn maar vier adressen waar dat nog niet is gebeurd.

Het is een grote klus. In Wildervank West zijn ruim 400 woningen te bekabelen. Voor heel de gemeente Veendam zijn dat er ruim twaalfduizend. Ook de wijk Woellust, in het gebied van Ziggo, krijgt een aansluiting. De eerste 183 bewoners zijn hiervoor benaderd door Alex Geerlings, die de inventarisatie uitvoerd. Hij krijgt steeds weer een nieuwe 'batch' van bewoners om bij langs te gaan, op een totaal van circa 1000 woningen in Wildervank waar dit het eerst wordt gedaan.

De methode van de ‘raket' is ook al gebruikt voor de aanleg van de kabel met de koperdraden. Dat was meteen compleet en toen het er lag kon met het doortrekken van een eigen coaxkabeltje al gratis kabeltelevisie naar de TV worden gestuurd. Er stond al signaal op. Zo eenvoudig zal het straks wel niet zijn.

Na het tijdperk van de centrale antenne-inrichtingen was het met zoveel meer zenders dan alleen de drie publieke en de drie Duitse zenders een enorme verandering. Het was toen ook hetzelfde bedrijf dat nu de glasvezelaansluitingen doet.

Uit de verschillende antenne-inrichtingen in de wijken was in 1988 de SKV voortgekomen. Er werd een ontvangststation gebouwd met sattelietschotels. In het heden is er een rechtstreekse verbinding met Hilversum. De eigen signaaldoorgifte van SKV over het glasvezelnetwerk zal kwalitatief maximaal zijn.

De plannen waren er wel al sinds een jaar of drie om het netwerk tot in huis te verglazen en op sommige plaatsen is dat ook gebeurd.

Maar de concurrentie van Reggefiber (waarin KPN een belang heeft van 41% (auteur), heeft de ontwikkelingen in een versnelling gezet. Door (of via) het bewonersinitiatief Parkstadglas is de boel op scherp gezet. Ondanks het feit dat de SKV een van de goedkoopste in het land is, met een grotere zenderaanbod dan Ziggo in de wijk Woellust. Er is waarschijnlijk weinig haast geweest om eerder het netwerk volledig te gaan verglazen, waardoor snellere toepassingen langer op zich laten wachten. Hoewel het in de provincie Groningen wel de eerste is.

Beide netwerken krijgen een open karakter, hetgeen inhoudt dat op het netwerk van de SKV ook andere aanbieders worden toegelaten.