Nieuws

Donderdagavond stond het Koopavondconcert in het teken van 5 mei 2011



Koopavondconcert vanBeresteijn 5 mei - Het Koopavondconcert van 5 mei was gekoppeld aan de viering van 5 mei. Een viering waaraan 4 mei 2011 vooraf was gegaan. De avond ervoor waren er de foyer van vanBeresteijn een nazit na de dodenherdenkingen op de verschillende plaatsen in de gemeente. Met heel veel mensen uit Wildervank, Ommelanderwijk/Zuidwending en uit Veendam, die gezamenlijk met elkaar nog een kop koffie hadden gedronken.

Burgemeester Ab Meijerman heette op de Koopavondconcert een speciaal welkomstwoord aan de Canadese veteranen Wilfred Barber en Nicholas Rusnick. Zij zijn aanwezig geweest bij de dodenherdenking bij de Hervormde Kerk en hebben er een krans gelegd.

De burgemeester memoreerde aan de belangrijke rol van Canadese militairen in Veendam na de bevrijding. Het waren de Polen die Wildervank en Veendam hadden bevrijd. Maar de Canadezen waren tot december gebleven om te helpen in Veendam de zaken weer op orde te krijgen.

(Aanvulling PV: Landelijk verbleven meer dan honderdduizend Canadese militairen om mee te helpen met het herstel van de infrastructuur, de bruggen en om de boeren te helpen bij de oogst. En ze hadden met hun zware vrachtwagens het vervoer verzorgt van pootaardappels naar westelijk Nederland, hier destijds georganiseerd door de Veenkoloniale Boerenbond).

De burgemeester ging verder met zijn 5 mei rede over het Bevrijdingsbos dat aan de rand staat van de stad Groningen. Ieder jaar wordt in het Bevrijdingsbos een bijzondere bevrijdingsochtend georganiseerd. In de Stephanuskerk aldaar wordt een gemeente uit de provincie Groningen gevraagd om zich daar te presenteren. Er waren muzikaal talenten uit Veendam meegekomen en burgemeester Meijerman mocht er een speech houden. Bij het monument vond een plechtigheid plaats en is er door de gemeente Veendam een boom gepland. Het was een bijzondere eer om deze rol te mogen vervullen.

Op het Koopavondconcert was ook het bestuur van de Stichting Het Bevrijdingsbos aanwezig. Burgemeester Meijerman sprak uit het een hele eer te vinden en ook het bestuur van de Stichting werd van harte welkom geheten.

Het bijzondere van het bos is een lange laan met aan weerszijden Maple Leafs met om de dertig veertig meter een klein monumentje met op elk een van de teksten van de Internationale rechten van het kind. Zoals die door de verenigde Naties zijn vastgesteld. Dat is ook het thema van het bos.

Burgemeester Meijerman sprak over de openbare ruimte. De openbare ruimte is van iedereen, van ons allemaal. En in het dagelijks leven ben je er niet zo van bewust, maar dat is een ontzettend groot goed. Wat tijdens de oorlog helemaal niet zo vanzelfsprekend was. Dan kon je 's avonds niet op straat komen. Alles was verduisterd en als je wel op straat kwam nam je het risico dat je gearresteerd werd. En ook als er verzetsacties waren geweest. Als je de volgende dag op straat liep was er de kans, zonder dat je er zelf maar bij betrokken was, gearresteerd en gedeporteerd te worden.

In de speech van de Burgemeester werd de vrije meningsuiting van kinderen aangehaald. Hiermee werd naadloos aangesloten op een van de teksten in het Bevrijdingsbos. Meijerman haalde aan dat kinderen tegenwoordig gestimuleerd worden om een verhaal te vertellen. En wat doen ze dan. Dan duiken ze in Google. Om op zoek te gaan naar informatie, dat ze zelf kunnen selecteren. En zo kunnen ze zelf hun mening bepalen. En dat is hun geweldig goed recht.

Wat trouwens ook een verantwoordelijkheid oplevert. Waar kinderen zich vaak ook heel erg bewust van zijn. Want als je alles maar mag vinden, en informatie mag hebben dan levert het je ook een verantwoordelijkheid op.

En dat zal ook niet altijd leuk zijn. Want als je recht op vrijheid hebt dan betekend dat ook dat je geacht wordt om ook de grens van die vrijheid te weten. Wanneer jouw recht op vrije meningsuiting betekend dat anderen daar last van hebben.

Lopend in het fantastische bos langs die verschillende kinderrechten. was het daar met elkaar te constateren dat in Nederland niet voor niks op 5 mei vrijheid wordt gevierd. En dat is een feestje waard. En met deze woorden opende Burgemeerster Meijerman het bijzondere Koopavondconcert.

Tussen de optredens door van de muzikale talenten sprak ook de Commissaris van de Koningin Max van de Berg. Hij haalde de eerste aangrijpende regels aan van Ida Gerhardt uit het oorlogsjaar 1941. ‘Vrijheid op straat' is dit jaar het nationale thema van de viering van Bevrijdingsdag. In de oorlogsjaren was er geen vrijheid op straat, maar heersten ónvrijheid, angst, armoede en ‘grauwe gezichten', zoals Ida Gerhardt dichtte.

Veel inwoners van Veendam en Wildervank hadden de oorlog niet overleefd. Omdat ze militair waren, in het verzet zaten, of van Joodse afkomst waren. Van de 200 Joodse mensen die destijds in de huidige gemeente Veendam woonden zijn slecht een enkeling teruggekeerd.

Verschillende gedenktekens en straatnamen met de Joodse familienamen zorgen ervoor dat deze mensen blijvend herinnerd worden.

Maar óók om te realiseren dat vrijheid nog altijd niet zomaar op straat ligt. Ondanks dat het recht op vrijheid in wetten en verdragen onwrikbaar is vastgelegd. Maar desondanks is wereldwijd, in Europa én in Nederland vrijheid op straat nog steeds geen vanzelfsprekendheid.

Max van den Berg vertelde zeer getroffen te zijn door wat er in Baflo was gebeurd. Naast Renske Hekman was Dick Haveman omgekomen, een hoofdagent van politie, tijdens het uitoefenen van zijn werk. Iemand die hier was gekomen om recht en vrijheid te zoeken, een uitgeprocedeerde vluchteling, heeft iemand gedood die uitgerekend de rechtsstaat diende. Wiens vader zich juist inzet voor het lot van uitgeprocedeerde asielzoekers, die ook heeft aangegeven dat te blijven doen.

De commissaris noemde in zijn toespraak de gelijkenissen tussen vooroordelen van toen en vooroordelen van nu. Vooroordelen ten opzichte van allochtonen. Plattelandsjongeren blijken een negatiever beeld te hebben van allochtonen dan stadsjongeren, terwijl de eerste groep jongeren aangeeft nauwelijks met allochtonen in aanraking te komen. Jongerenorganisaties zijn bezig om te zien hoe daar verandering in kan worden aangebracht.

Na de toespraak werd door Max van den Berg, hierbij geassisteerd door Ina Norder, vanuit een kruiwagen grond over geschept in een bouwkuip, waarin een Esdoorn. Deze Esdoorn vond de dag erop zijn bestemming in het Julianapark.

De genodigden en het publiek werd bij de ingang van het Cultuurcentrum welkom geheten met de ritmische klanken van de WP Djembé Band, onder begeleiding van Margreet Drenth. Het zuivere stemgeluid van de veertien jarig Marijke Wever vulde de zaal en zij werd begeleid door de jonge pianist Joey Antonissen. De twee broers uit de Zuidwending, die het duo de Marx Brothers vormen, lieten horen hoe goed ze zijn op saxofoon en keyboard. Broer en zus Arnold en Karin speelden, volkomen harmonieus, samen naast elkaar op de piano.

Bij afsluiting liet ook de presentator van de avond Bert Kraan iets van zijn muzikale kunde horen. Een mooie afsluiting van een bijzondere Bevrijdingsavond.

Website Bevrijdingsbos


Voor meer foto's, zie ons fotoalbum.