PVDA - In het AGW-huis in Veendam vond maandagavond 21 maart een door de PvdA georganiseerde discussieavond plaats. Jeugdzorg en speciaal onderwijs zijn altijd al onderwerpen die aandacht nodig hebben, maar met de komende bezuinigingen in het vooruitzicht nog meer dan anders.
Een gezelschap deskundigen discussieerde onder leiding van Rolf Middelberg over deze onderwerpen met elkaar en met de aanwezigen in de zaal. Namens de gemeente Veendam zaten Bert Wieringa, wethouder onderwijs, en Ankie Beenen, als plaatsvervangster van wethouder jeugdzorg Klaas Steenhuis in het panel. Andere deelnemers aan het discussiepanel waren Tweede kamerlid voor de PvdA Jeroen Dijsselbloem, Jenne Olijve, directeur van de Marg. Hardenbergschool en gedeputeerde Pim de Bruijne van de provincie Groningen.
Steeds meer kinderen hebben speciaal onderwijs en begeleiding van Jeugdzorg nodig en dat vereist de nodige aanpassingen. Met een bezuiniging van 300 miljoen euro op beide fronten in het vooruitzicht, zou het weleens heel moelijk kunnen worden om voor voldoende begeleiding te kunnen (blijven) zorgen. Een punt van grote zorg is dat deze kinderen vooral in de knel dreigen te komen wanneer er onvoldoende middelen zouden overblijven voor de ambulante zorg. Noem dit maar de EHBO bij eventuele problematiek. Dit zou uiteraard inhouden dat er nog meer belasting komt voor de leerkrachten in het reguliere onderwijs. En omdat ook daar met geld en middelen gegoocheld moet worden, kan dat zeker problemen op gaan leveren. Niet iedereen kon zich vinden in de verwachting van wethouder Wieringa dat dit waarschijnlijk nog wel mee zal vallen en dat de kwaliteit van het onderwijs niet in de knel zal komen. Wat de jeugdzorg betreft, gemeenten gaan een deel van de taken overnemen, maar ook dan moet daar natuurlijk wel voldoende budget voor zijn, stelde Ankie Beenen. Wellicht zouden gemeenten die zorg gezamenlijk kunnen inkopen.
De PvdA-fractie gaat naar aanleiding van de aangekondigde bezuinigingen en de mogelijke gevolgen daarvan, het college van B en W vragen stellen over aan aantal vraagstukken. Niet alleen over het speciaal onderwijs en de jeugdzorg, maar ook over multiproblem gezinnen, de uitholling van de Wet Werk en Bijstand, het reïntegratiebeleid en de WSW en Wajong.