Tekst Hans van Noort
Al 25 jaar hanteert hij de camera om het nieuws in, van en over Veendam vast te leggen. Lief en leed deelt hij op deze manier met ons, inwoners. Is er ergens een brand, verkeersongeval, een opening van een nieuw winkelpand, een bezoek van Sinterklaas aan een school of wordt de voetbalclub kampioen dan is hij erbij en staat het tegenwoordig binnen enkele uren op facebook of na enkele dagen in een van de weekbladen en weten we het allemaal. “Toen ik in de jaren negentig begon, was dat wel anders,” vertelt hij met enige weemoed in zijn stem. “We hadden nog het filmrolletje en de floppy. Ik weet nog goed, dat het laatste nieuws plus foto’s van de zaterdag voor 16.00 uur ingeleverd moest worden bij de fotozaak. Die ontwikkelde het nog even voor het weekend. Om 16.55 uur haalde ik de foto’s op en kon ze nog net op tijd inleveren bij de redactie. De foto’s stonden dan in de krant van dinsdag! We kunnen het ons bijna niet meer voorstellen.”
Maar over wie hebben we het eigenlijk? Die hij is inmiddels een bekende Veendammer namelijk Peter Panneman. Zijn naam doemt met regelmaat op in de Veendammer, maar ook Menterwolde Info en RTV1. Een enkele keer in het Dagblad v/h Noorden.
Peter, 60 jaar, begint zijn loopbaan bij de post. Door allerlei reorganisaties moet hij in 2012 vertrekken. Gelukkig heeft hij snel werk in de beveiligingssector.
In januari 1994 komt hij in dienst van het toenmalige Wegener Kabel TV. Hij wordt plaatselijk correspondent. Dit doet hij naast zijn werk bij de post. Hij krijgt deze baan omdat hij goed kan omgaan met mensen, nieuwsgierig is en een beetje kan schrijven en fotograferen. Hij krijgt van de zaak een camera en gaat aan de slag. Uiteraard gaat alles in goed overleg met zijn werkgever, die als broodheer duidelijk is: De post staat op de 1e plaats. Peter heeft dit altijd ter harte genomen. Nooit, nooit heeft hij in zijn PTT uniform de camera gebruikt. “Ik heb dit altijd strikt gescheiden gehouden,” aldus Panneman.
Omdat hij met de postbezorging overal in Veendam kwam, hoorde hij veel. Dit had natuurlijk zijn voordelen voor zijn journalistieke andere baan. Bovendien was hij toch al een bekende Veendammer. Na de Wegenertijd werkt hij voor fotopersbureau Jan Kanning. Daarna volgt Absoluut Parkstad met Gert Brouwer en in 2002 wordt hij benaderd door Nieuws TV. In datzelfde jaar vraagt de hoofdredacteur van de Veendammer of Peter hem uit de nood kan helpen. De vaste fotograaf Hans Zuidema overlijdt vrij plotseling en ze zitten zonder fotograaf. Of hij voor even de honneurs kan waarnemen. “Natuurlijk help je dan.” Maar dat even mondt uit in een contract als vaste fotograaf. Dat doet hij 7 jaar.
Van 2009 – 2015 is hij betrokken bij Lokaal TV van Bart Kloosterhuis.
Hij krijgt van zijn zoon Raymon een tip. “Pa, je moet op facebook.” Peter kijkt argwanend en bedenkelijk. “Daar heb ik niets mee.” Toch doet hij het. Inmiddels heeft hij 4500 vrienden en nog eens > 500 volgers! Maar… Raymon zegt ook: “Zet er alles op wat nieuws is, maar ga de discussie niet aan.” Tot nu toe heeft Peter zijn woord kunnen houden.
Fotografie
Peter raakt geïnteresseerd in fotografie door zijn bezoeken aan de Gebr. Kral van Studio Kral 68 in Ommelanderwijk. Hij vond het prachtig om allerhande mensen te zien die daar op de foto werden gezet van bruidsparen tot mannequins. Ook voor productfotografie kon je als bedrijf heel goed bij de Gebr. Kral terecht. De fotografie leert Peter zichzelf verder aan. Hij is een ware autodidact.
Terug naar 1994, Peters eerste opdracht. Hij moet een landelijke politicus fotograferen die in het oude Veenlust een spreekbeurt komt houden. Met knikkende knieën, het zweet op z’n rug en de camera in de aanslag staat hij achter in de zaal. “Dat wordt hem niet,” denkt hij. “Ik moet meer naar voren. Als hij even later naast het katheder staat en zijn eerste foto’s schiet, keert de rust in hem terug. De kop is eraf. De foto’s mogen er zijn. De redactie is tevreden.
Sommige zaken uit het verleden blijven je bij. De branden in het centrum van Veendam bijvoorbeeld in de jaren 2008 tot 2010, waarbij als triest dieptepunt een brandweerman om het leven komt. Heel treurig en dramatisch. Of de explosie in de Julianaflat een paar jaar geleden. Een dodelijk ongeval op de N366. Het is allemaal nieuws, maar wel met een zwarte rand. Je moet daarbij terughoudend en respectvol te werk gaan. Ik heb altijd het motto aangehouden: “Wat jezelf niet wilt, doe dat ook bij een ander niet.”
Gelukkig zijn er ook mooie dingen om te fotograferen. Recentelijk nog de opening van het Ommelander Ziekenhuis in Scheemda. Men vroeg mij om daar te fotograferen. Ik moest invallen voor een collega. Zulke dingen maak je niet zo vaak mee. Ik twijfelde. Zal ik mijn telelens meenemen of kan ik het zo wel met de “gewone” camera. Ter plekke zeiden de collega’s: wat ga jij doen met die telelens? “Nou, ik weet niet in wat voor een situatie we terecht komen.” Door de beveiliging mochten we niet erg dichtbij, dus mijn telelens gepakt en een prachtig plaat gemaakt van Koning Willem Alexander. Trots laat hij de foto zien op zijn mobieltje!”
Het mooie van fotografie is dat geen dag hetzelfde is. Het omgaan met mensen is altijd verrassend. De afwisseling tussen feestelijk en dramatisch maakt het uiterst spannend en gevarieerd. “Wat ik ook leuk vind is dat ik mijn werk zo onopvallend mogelijk moet doen. Het gaat tenslotte niet om mij!”
Je bent van Veendam gaan houden… Waar kun je nou écht van genieten in Veendam?
“Samen met mijn vrouw iets drinken op een van de terrassen in het centrum met zicht op het gemeentehuis of het museum - de oude HBS, en de grote kerk met op de achtergrond de feestelijke klanken van het carillon. Schitterend.”
Peter, gefeliciteerd met je 25-jarig jubileum. Hopelijk mogen wij nog vele jaren genieten van je mooie foto’s en teksten van je geliefde Veendam.