Overslaan en naar de inhoud gaan

Restauratie kerktoren Wildervank
met hijsen torenhaan voltooid

Door Henk Drenth op woensdag, 1 november, 2017 - 16:15

2017-374_0131_0.JPG

Woensdagochtend is de restauratie van de toren van de Grote Kerk in Wildervank voltooid met de herplaatsing van de torenhaan op 44 meter hoogte. Om 7.15 uur werd de 100 jaar oude haan door een hoogwerker omhoog gehesen. De restauratie van de haan is door het constructiebedrijf Luttjeboer uitgevoerd. Het bladgoud was geheel verdwenen, het is vervangen door een speciale duurzame coating. De metalen beugels en het ijzerwerk waarop de haan met de wind meedraait zijn opnieuw behandelt.

IMG_0915.JPG

Het terugplaatsen van de haan was het sluitstuk van de restauratie van de toren, dat door aannemer Jurriëns Noord uitgevoerd is. De toren is gedeeltelijk opnieuw gevoegd. Het daklood is voor een gedeelte vernieuwd en gerepareerd. Dat uitgevoerd is door aannemer Langeland en Borgman uit Coevorden. Het bedrag voor de restauratie was tegen de 70.000 euro gepland. Het is hoger uitgevallen dan begroot omdat van tevoren niet altijd alle mankementen zichtbaar zijn.

Overigens had de torenhaan zijn teken van waakzaamheid in 1928 tijdelijk verloren nadat het tijdens een storm naar beneden was gekomen.

IMG_0859.JPG

De aanvraag voor de toren was in 2013 opgestart. Architecten bureau Nienhuis in Uithuizermeeden heeft het rapport opgesteld. Eerder was een aanvraag drie keer afgewezen geweest wegens het ontbreken van beschikbare gelden bij het ministerie. De Grote Kerk is een jong monument en valt onder de Rijksdienst van Cultureel Erfgoed. De kerk met toren stamt uit 1910.

De helft van de kosten komen op rekening van de restauratiecommissie. Dertig jaar geleden is de toren met torenhaan gerestaureerd in eigen beheer. De restauratiecommissie is momenteel met de aanvraag bezig voor ook het kerkgebouw.

IMG_0979.JPG

De restauratie van de toren heeft 8 á 10 weken in beslag genomen. De werkzaamheden waren goed op elkaar afgestemd, en de planning was goed. De steigerconstructie kost ook het nodige geld, en elke week zou dat extra oplopen. Na de herplaatsing van de torenhaan nam het ontmantelen van de steigerconstructie meteen een aanvang.

Kerkbestuurslid Flip Eggen was de coördinator tussen de restauratiecommissie en de verschillende aannemers. In de commissie hebben naast architect Nienhuis vijf personen zitting.

Na afloop was er koffie met gebak in het verenigingsgebouw Concordia van de kerk.

IMG_1012.JPG