De jaarlijkse Dodenherdenking op 4 mei is een belangrijk moment in het jaar. Op 4 mei wordt iedereen herdacht die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog is omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.
Door de maatregelen rondom het coronavirus zijn er op 4 mei, bij de verschillende monumenten in de gemeente Veendam, geen herdenkingen met publiek. In plaats van de gezamenlijke herdenkingsbijeenkomsten heeft de gemeente Veendam een alternatieve herdenking samengesteld die op 4 mei online en via televisie te volgen is.
Herdenken
Burgemeester Sipke Swierstra: “De 4 mei herdenkingen in de gemeente Veendam kunnen dit jaar, vanwege de maatregelen rondom het coronavirus, weer niet met publiek doorgaan. Juist nu is het belangrijk om de verbondenheid in de samenleving te laten zien. Ik wil de inwoners daarom vragen om op 4 mei de vlag halfstok te hangen. Plaats daarnaast op 4 mei van 19.00 tot 21.00 uur een kaars of waxinelichtje in een windlicht of glazen pot. Zet deze voor het raam, bij de voordeur, op het balkon of in de tuin. Zorg er wel voor dat deze op een veilig plek staat. Op deze manier herdenken wij vanuit ons eigen huis, maar zijn wij toch verbonden.”
Programma
Als alternatief van de herdenkingsbijeenkomsten is er vanaf 19.30 uur een videoverslag van de kransleggingen te zien via de kabelkrant van Parkstadveendam.nl en Stichting Kabelnet Veendam (SKV kanaal 996). En de online kanalen van de gemeente Veendam. Hierin zijn de herdenkingen bij het monument in Wildervank, de oorlogsgraven op de begraafplaats en de kranslegging bij het monument bij de Grote Kerk in het centrum van Veendam te zien. Ook het carillon heeft hierbij een speciale rol. Bij de Engelse graven was er een speciale rol voor de doedelzakspeler Tjitte de Wolff.
Oorlogsmonument Wildervank
Bij het oorlogsmonument in Wildervank zijn kransen gelegd door wethouder Henk Jan Schmaal en Max Meijer namens de Gemeente Veendam. Voor het Comité Wildervank door dhr. Woortman van het Comité 4 en 5 mei. Marjolie Spelde, Leana Huizing en Maud Kruse van OBS De Sleutel een krans gelegd namens de basisscholen in Wildervank.
Namens de Raad van Kerken legde Trijnie de Jonge een krans. Henk Robben namens de stichtingen Wildervanck-Wildervank en Wildervank vooruit. Grieto Visser namens de handelsvereniging Wildervank, en Barto Koster namens de voetbalvereniging Wildervank. Wijk- en buurtbeheer Wildervank werd bij de kranslegging vertegenwoordig door Hennie Doedens-Kruizinga en Jan Rijks.
Joods Monument
Bij het Joods Monument legde burgemeester Sipke Swierstra een krans. Namens de Raad van Kerken door mevr. Van Vliet. Wethouder Ans Grimbergen en gemeentesecretaris Martin Schomper legden een krans. Namens de Mgr. Bekkersschool door Sam en Bo Nieboer. Stichting Naamsvermelding Oorlogsslachtoffers 2e Wereldoorlog legden wethouder Ans Grimbergen en Henk Jan Schmaal een krans.
Engelse graven
Bij de Engelse graven van de 10 omgekomen vliegeniers legde burgemeester Sipke Swierstra met Sergeant der 1e klasse b.d. Michael Buurmeijer een krans. Vervolgens door de Raad van Kerken, Jan Hulzebos, Stichting Jumelage en Henk Wieger Walburg.
Grote kerk
Bij de Grote kerk zijn kransen gelegd door burgemeester Sipke Swierstra en gemeentesecretaris Martin Schomper. Vervolgens door de veteranen Sergeant der 1e klasse b.d., Michael Buurmeijer en Sergeant majoor Paul Rila.
Verder zijn er kransen gelegd door de Raad van Kerken, Jan Hulzebos, Stichting Naamsvermelding Oorlogsslachtoffers 2e Wereldoorlog, wethouder Ans Grimbergen en Henk Jan Schmaal en Winkler Prins leerlingen Sten Scholten en Veerle Pronk.
De erewacht hielden de veteranen Korporaal der 1e klasse b.d. Wijnand van Dijk en soldaat der 1e klasse b.d. Alex de Jong. Fakkeldrager Albert Gort heeft, komend vanuit Groningen, het Vrijheidsvuur aan burgemeester Swierstra overhandigd.