Overslaan en naar de inhoud gaan

Grote fan van Feyenoord omdat ze meestal goed zijn

Door Henk Drenth op woensdag, 22 januari, 2020 - 07:00

Zwarte Dorus.jpg

Draaiorgel de Zwarte Dorus heeft vrolijke deuntjes gespeeld voor het huis van het 12½ jarige echtpaar Eltjo en Bertha Meijer. In het bijzijn van de kinderen en hun kleinkind Charlotte. Eltjo en Bertha zijn op 20 juli 2008 op een mooie zomerdag in Veendam getrouwd. Het huwelijksfeest was in het kegelcentrum De Veenpoort gevierd. Vanaf hun trouwen wonen ze ook al 12½ jaar aan de Troelstrastraat.

Eltjo werkt al 41 jaar bij Wedeka. Eerst in het groenonderhoud en later als gedetacheerde bij de RDW en vervolgens bij het A.G. Wildervanckhuis.

IMG_0427.JPG

Het echtpaar had elkaar ontmoet tijdens groenonderhoud aan de Botnische Golf voor het huis van Bertha. Eltjo werd uitgenodigd voor het halen van een kopje koffie. Het kwam aan en na twee jaar hebben ze elkaar het jawoord gegeven. Het succes van een goed huwelijk is het goed samen kunnen zijn en eerlijk zijn tegen elkaar. Naast gezondheid is dit het belangrijkste.

Beiden hebben hun hobby van een jaarlijkse kerstdorp samengevoegd. Elk hadden ze nog niet zoveel kersthuisjes en verdere bijbehoren, maar na de samenvoeging hadden ze al een leuk begin. En hebben ze het samen verder uitgebouwd. In oktober is ieder jaar de grote opbouw in de serre.

Bertha heeft als hobby allerlei fraaie borduurwerken gemaakt die de wand sieren.

IMG_0069.jpg

Een grote hobby kan Eltjo vanwege gezondheid helaas niet meer uitoefenen. Hij was lid van de sjoelclub WVK 82 in Wildervank. Zijn eerste sjoelevenement was in 1983 tijdens een sjoelmarathon van 51 uur bij het voormalige Broodjeshuis Henkie in de Kerkstraat. In 2015 had Eltjo in Tsjechië, tijdens de competitie van wedstrijdsjoelers uit verschillende landen, de 36e wereldplek behaald. Twee jaar later in Straatsburg was hij in nog betere vorm en werd de 19e wereldplek ingenomen. Onder de 235 deelnemers uit 12 landen wereldwijd een knappe prestatie.

De sjoelsport volgt Eltjo nog steeds. Via Facebook zijn er ook nog steeds de leuke contacten met wedstrijdsjoelers. Vanuit Klazienaveen tot in Zwitserland en Polen aan toe. Ook sturen ze berichten door over wedstrijden. Het is als een soort familie en er werd geweldig meegeleefd toen het sjoelen niet meer kon.

IMG_0460.JPG

Eltjo en kleindochter Charlotte (10) zijn allebei grote fan van Feijenoord. “Omdat ze meestal goed zijn”, aldus Charlotte. Op de vraag of Eltjo het hier mee eens is lachend, “jazeker”. Ook de traditionele open dagen van Feijenoord worden elk jaar per bus bezocht. Eltjo zijn broer Derk gaat dan ook mee. Bertha noemt zich “gewoon fan” en volgt het op de televisie.

Tijdens de open dag opent De Kuip traditiegetrouw haar deuren voor jong en oud. Ruim over de 48.000 fans waren vorig jaar erop afgekomen om dit feest mee te maken. De Feyenoord-selectie voor het komend seizoen wordt gepresenteerd aan de supporters. Een heel spektakel is ook het invliegen per helikopter van nieuwe aanwinsten het stadion in.

IMG_0424.JPG

Feijenoord supporters op de tribune hoorden het Gronings en vroegen uit welke plaats ze kwamen. Ze vonden het zonde dat de club aan de Langeleegte niet meer bestaat. In 1977 zal Feyenoord tijdens het bekerduel op de Langeleegte in mindere shape zijn geweest. Toch was de 2-1 voor Veendam een geweldige sensatie en werden de spelers vanaf de mudvolle tribunes vol enthousiasme toegejuicht.

Eltjo heeft ook allerlei Feijenoord clubtrofeeën zoals een speciale klok en een grote vlag. Charlotte heeft de vlag in kleinere uitvoering en vijf T-shirts.

Ome Rinus is de grote aansteker in de familie geweest voor de liefde voor Feyenoord. Met de trein gingen ze vanuit Groningen naar Feyenoord.