"Topsport is niet gezond"
Door Jacob Kuipers
Oud-profvoetballer Roelf-Jan Tiktak is op de wereld gekomen op 6 mei 1958 in Veendam. De jeugdige Roelf-Jan leerde de eerste beginselen van het voetbalspel op 9-jarige leeftijd bij PJC uit Nieuwe Pekela. En hij was nog maar 14 jaar toen de Pekelder overschrijving aan vroeg naar naar Veendam. Bij Veendam voetbalde hij 4 seizoenen. Van 1976 t/m 1980, Hij 'timmerde' bij Veendam dusdanig aan de weg dat oefenmeester Barry Hughes vroeg of hij wel voor Sparta wilde voetballen. Zo gezegd, zo gedaan. Tiktak: “We hadden een geweldig elftal met Ruud Geels, Rene van der Gijp, Louis van Gaal en Danny Blind”.
Na het tweede seizoen bij Sparta is Roelf- Jan verkocht aan AZ '67. “Toen ik tekende waren er drie spelers die naar een andere club gingen. Daarna volgden er nog vier spelers. Dit was het begin van de teloorgang van AZ '67. Het derde seizoen bij AZ '67 werd een ramp omdat ik in de voorbereiding geblesseerd raakte aan mijn knie. Pas na 6 maanden werd ik geopereerd aan een meniscus”. Roelf- Jan heeft dat seizoen 7 wedstrijden gespeeld voor AZ '67.
Daarna uitgeleend voor een jaar aan Sparta. “Bij Sparta heb ik Europacup 3 gespeeld tegen HSV en Borussia Monchengladbach. Ik heb daarna nog 4 jaar bij AZ'67 gevoetbald en ook de degradatie mee gemaakt,”somt de Pekelder op, die getrouwd is met Betty de Rooij uit Veendam. Op 3 augustus 1982. En Roelf-Jan en Betty hebben één zoon, Jordi van 20 jaar. Hij voetbalt bij Odin 59. Ook heeft de Pekelder veel pech gehad met blessure's en daardoor veel wedstrijden gemist.
“In mijn laatste jaar kreeg ik op de training een doodschop achterin mijn knieholte. En toen bleek er een gat onder mijn knieschijf te zitten. Het kraakbeen was weggeslagen. De chirurg vertelde direct dat mijn voetbalcarriére over was. Ik heb vervolgens een kraakbeentransplantatie gehad en ben sindsdien nog vier keer geopereerd. Ik loop nu ook weer in het ziekenhuis en ik zal nog wel een kunstknie krijgen. Topsport is dus niet gezond zegt de assurantieadviseur. En zijn vrouw is verkoopleider bij Rodi Media.
Roelf-Jan Tiktak begon achter een bal aan te hollen bij voetbalvereniging PJC uit Nieuwe Pekela. Tevens ook zijn woonplaats. “Onze trainer was Corrie Klok, een speler van PJC. Hij floot ook onze competitiewedstrijden. We speelden niet zo hoog en hadden bijvoorbeeld maar één pupillenelftal. Daar speelden goeie, redelijke en slechte spelers in. Als ik dan teveel alleen deed floot de scheidsrechter af en kregen we een vrije trap tegen”. Toch herinnert Roelf-Jan zich, “we hebben in dit tijd twee keer met 22-1 gewonnen en zijn zelfs elftal van de week geweest in de Winschoter Courant”.
Het was in de tijd dat er nog geen geen scouts waren en moest het jeugdbestuur hun talentvolle spelertjes opgeven voor selectiewedstrijden van het Gronings elftal. Roelf-Jan: “Ik werd dus nooit opgegeven”. Waarschijnlijk had het jeugdbestuur hier niet zoveel 'kaas' van gegeten, maar het kan ook wezen dat Roelf-Jan toen nog niet over voldoende capaciteiten beschikte. Maar toen Roelf-Jan 14 jaar was en op school zat in Veendam, voetbalde hij met jongens die bij Veendam speelden. Roelf-Jan: “Ik merkte dat ik eigenlijk veel beter was en heb overschrijving aangevraagd naar Veendam. Ik kwam toen ook direct in het Gronings elftal, onder leiding van oefenmeester Joop Oldejans”.
Na twee jaar werd Joop Oldejans trainer bij Veendam en Roelf-Jan ging voetballen in de betaalde jeugd. Roelf-Jan: “Op mijn 17e jaar maakte ik mijn debuut in het eerste elftal. Mijn hoogtepunt bij Veendam was de bekeroverwinning tegen Feijenoord op tweede kerstdag 1976. Ik werd toen ook geselecteerd voor Jong Oranje en het militair elftal. In 1980 werd ik gebeld door oefenmeester Barry Hughes of ik bij Sparta wilde spelen. Na een aantal gesprekken heb ik daar een twee-jarig contract getekend. We hadden een geweldig elftal. We speelden op dat moment misschien wel het mooiste voetbal van de eredivisie. We hadden op Ajax na de meeste goals voor maar ook op drie ploegen na, de meest goals tegen.”
Vervolgens werd Roelf- Jan ook geselecteerd voor Jong Oranje en het militair elftal. Bij Sparta kende Roef-Jan een paar hoogtepunten. Thuis tegen Ajax 5-3 en de 4-2 overwinning in de Kuip tegen Feijenoord. “Bij de rust met 2-0 achter en 4-2 winnen. En Feijenoord werd in de tweede helft helemaal weg gespeeld. Elke Spartaan droomt daarvan”. Na het tweede seizoen is Roelf-Jan gekocht door AZ '67. “We begonnen nog wel goed. In de voorbereiding wonnen we het Amsterdam toernooi, door Ajax te verslaan. Het werd 3-3 en met penaltys wonnen we”.
Roelf Jan: “In de tweede ronde moesten we tegen Inter Milaan voor de Europacup 2 en wonnen met 1-0 door een doelpunt van mij. De uitwedstrijd konden wij niet winnen omdat de scheidsrechter duidelijk omgekocht was”. Maar het derde seizoen draaide uit op een ramp. “Omdat ik in de voorbereiding geblesseerd raakte aan mijn knie en pas na 6 maanden werd ik geopereerd aan een meniscus”, herinnert hij zich, als de dag van gisteren. Dat seizoen speelde Roelf-Jan maar acht wedstrijden.
“Door deze blessure en het feit dat er erg veel linksbenige voetballers rondliepen bij AZ ben ik het seizoen er na uitgeleend aan Sparta”. En met de Rotterdammers heeft de Pekelder nog tegen HSV Hamburg en Borussia Monchengladbach gespeeld. Na de uitleenperiode speelde Roelf-Jan nog vier jaar bij AZ '67'. Ook in Alkmaar bleef hij niet verschoond van blessures. “En natuurlijk veel wedstrijden gemist”. In zijn laatste jaar kreeg Roelf-Jan op de training een 'doodschop' achter in zijn knieholte en toen bleek er een gat onder zijn knieschijf te zitten. Het kraakbeen was weggeslagen.
Tiktak: “De chirurg vertelde toen direckt dat mijn voetbalcarriere over was. Ik heb toen nog een kraakbeentransplantatie gehad en ben sindsdien nog vier keer geopereerd. Ik loop nu ook weer in het ziekenhuis en ik zal nog wel een kunstknie krijgen. Topsport is niet gezond”. Roef-Jan Tiktak is na zijn voetballoopbaan nog trainer geweest bij diverse amateurclubs. “Maar nu kijk ik lekker naar mijn zoon Jordi die bij Odin 59 voetbalt – dat is een zaterdag hoofdklasser in Heemskerk.