Nieuws

Feestje Dorpshuis Bijleveld voor 65 jaar verenigingsleven
met memorandum Buurtvereniging “De Speeltuin”



IMG_0471.JPG

Zaterdagmiddag werd in Dorpshuis Bijleveld een feestje gegeven voor 65 jaar verenigingsleven dat met de Buurtvereniging “De Speeltuin” in Wildervank was begonnen. De vrijwilligers, leden en bestuurders van het dorpshuis werden met een bloemetje in het zonnetje gezet. Ook werd stilgestaan bij de bakermat in de eerdere speeltuinvereniging 65 jaar geleden. En met de verschillende verbintenissen met het voormalige schoolgebouw.

In 1950 hadden de inwoners Kruisman, Bos, Nanninga, Bontsema, Venema en Ter Brugge zitting genomen in een commissie dat tot oprichting van een speeltuinvereniging wilde komen. De heer Nanninga wilde dat het tot een zo spoedig mogelijke oprichting kwam, en had persoonlijk de bewoners huis aan huis bezocht. In de commissie zat ook raadslid mevrouw Roelfsema.

IMG_0173.JPG

Gezelligheid troef
Medeoprichter was de gymnastiekleraar Hein Langen, vader van raadslid Pé Langen. Speeltoestellen kwamen van een caféhouder in Borgercompagnie die ermee gestopt was. Samen met mevrouw J. Liese, de echtgenote van de burgemeester van Wildervank, werd in 1955 de speeltuin geopend. In een apart gebouwtje hield beheerder Hoving toezicht op de jeugd. Er waren ongeveer 30 huishoudens lid van de speeltuinvereniging. In het houten speeltuingebouw zat onder andere de kaartclub, de sjoelclub en de toneelvereniging. Er werden bazaars gehouden, bruiloften gevierd, partijen gegeven en de jaarlijkse feesten.

Na de gloriejaren liep de belangstelling terug en stond het speeltuingebouw op de nominatie voor sloop. De speeltoestellen bleven wel staan maar zijn uiteindelijk in trieste staat weggehaald. Met de herinrichting van 2007 zijn op het terrein twee nieuwe straten aangelegd en woningen gebouwd.

IMG_0536.JPG

Ruimer onderkomen
Het dorpshuis was oorspronkelijk het onderkomen van de Westerschool. Het voormalige schoolgebouw had 60 leerlingen over drie lokalen. In 1950 werd nieuwbouw betrokken op de huidige plek aan de Nolensstraat (de toenmalige Schaepmanstraat). In 1989 was ook dat te klein geworden, en werd daar een volledig nieuw Westerschool gebouwd.

De allereerste nieuwe gebruiker in de oude school was de Veendammer Muziekschool, die er muzieklessen gaf tot slechts enkele jaren terug. De gemeente Veendam had in 1973 de Vereniging voor Dorpsbelangen 'Wildervank Vooruit' al gevraagd om mee te denken over wat er met het gebouw moest gebeuren teneinde sloop te voorkomen. In 1983 richtte Wildervank Vooruit de Stichting Bijleveldcentrum op die intrek nam in het gebouw. De opening werd door wethouder Bromet verricht.

IMG_0353.JPG

Eerbetoon
Het speeltuingebouw voldeed niet meer aan de eisen en de gemeente wilde tot sloop overgaan. De speeltuinvereniging hief zichzelf op en ging in 1987 samen met het Bijleveldcentrum. De verenigingen die gebruik hadden gemaakt van het speeltuingebouw werden in het dorpshuis ondergebracht. Het gebouw werd door de Stichting Bijleveldcentrum overgedragen. De nieuw ontstane vereniging Dorpshuis Bijleveld mocht het gebouw voor 1 gulden van de gemeente Veendam overnemen. Het dorpshuis is vernoemd naar hoofdmeester Bijleveld van de oude Westerschool.  

Naast zijn functie als hoofdmeester was Bijleveld ook gymnastiekleraar. In 1952 werd hij op zijn 90ste door de K.N.G.V. gehuldigd voor zijn werk “in dienst van de lichamelijke opvoeding”. Een geveltegel dat binnen aan de muur prijkt is een tastbare herinnering aan deze gebeurtenis.

Pé zijn vader gaf als gymnastiekleraar les op de 5 gemeentelijke lagere scholen in Wildervank. De gymnastieklessen werden door Langen ook in de oude Westerschool gegeven, en in het latere dorpshuis voortgezet voor alle scholen. Tot aan de verhuizing naar de Wildervanckhal.

IMG_0551.JPG

Speciale gasten
Het jubileumfeest werd zaterdagmiddag met 79 gasten gevierd. Binnen was er livemuziek van Patrick Marel, en buiten luisterde draaiorgel De Zwarte Doris het geheel vrolijk op. Pé Langen hield een toespraak, en las op een hilarische manier de notulen voor van de oprichtingsvergadering van de speeltuinvereniging. Hij bedankte het tegenwoordige bestuur van het Dorpshuis Bijleveld voor het na 65 jaar levend houden van de vroegere gebeurtenissen.

De 87 jarige Klaas Smalbil was als eregast uitgenodigd. Hij was er heel vroeg bij betrokken, zowel bij het schoolgebouw als bij de speeltuin. Als onderhoudsman bij de gemeente Wildervank werkte hij als timmerman en metselaar in de openbare gebouwen. Zo ook in de oude Westerschool, en later het Bijleveldcentrum. Waar hij onder andere de vloer vervangen heeft en een nieuwe schoorsteen gemetseld.

Na het etentje werd Klaas speciaal door ‘Evert en Greta Baptist’ in het zonnetje gezet. Smalbil had ook de speeltuin in onderhoud, en zorgde voor de materialen. Hij heeft aan de speeltuin gewoond. Op de zaterdag maaide hij het gras met een maaier van de gemeente. Bij de sinterklaasfeesten in het speeltuingebouw was Klaas met twee zwarte pieten nogal zeer nauw betrokken. Menigeen zat bij de Sint even op schoot. Later heeft ook menigeen daar de theorielessen van Schuringa gevolgd voor het rijexamen. Er werd ook even gememoreerd dat Smalbil jarenlang bevelvoerder is geweest van de brandweer in Wildervank.

Fotoalbum: