Regio

Genomineerden Provinciale Vrijwilligersprijs 2016 bekend



Vanaf vandaag kan er gestemd worden op de genomineerden voor de Provinciale Vrijwilligersprijs, in de drie categorien 'jeugd', 'leefbaarheid' en 'zorg'. De finalisten zijn de Rode Kruis Studenten Helpdesk, de Kinderspelweek Zuidhorn, Boetiek Armslag, RTV Westerwolde, de Stichting Hamelhuys en de Vereniging Dierenambulance Groningen. Stemmen kan tot en met zondag 20 november via onze website. De winnaars ontvangen een cheque van 3.000 euro. De prijsuitreiking vindt plaats op 12 december, tijdens een feestelijke bijeenkomst in het provinciehuis.

Jeugd
Zo'n 45 vrijwilligers (van 15 tot 35 jaar) van de Kinderspelweek Zuidhorn zorgen ieder jaar voor een fantastische week voor ruim 170 kinderen uit Zuidhorn en omgeving. De Kinderspelweek werkt samen met lokale ondernemers, de gemeente en dorpsbewoners, maar ook met de Voedselbank, buurtwerk en vluchtelingenwerk. Daardoor kunnen kinderen die het minder gemakkelijk hebben, kosteloos meedoen.

De Studentendesk van het Rode Kruis Groningen zorgt ervoor dat studenten naast hun studie iets kunnen betekenen voor een ander, maar ook dat zij zichzelf kunnen ontwikkelen. Met ruim 1000 vrijwilligers in het bestand, wordt er bijvoorbeeld voorgelezen aan kinderen met een visuele beperking, krijgen migrantenvrouwen en -kinderen taalles en worden studenten gekoppeld aan ouderen die in een sociaal isolement leven.

Leefbaarheid
Boetiek Armslag is een kledingwinkel in Stadskanaal is speciaal voor mensen met een minimum inkomen of alleen AOW. Met een klantenkaart zijn zij ieder kwartaal van harte welkom om vier (seizoens)kledingstukken, schoenen of beddengoed uit te zoeken. De winkel, gerund door 28 vrijwilligers, heeft al meer dan 1000 klantenkaarthouders.

RTV Westerwolde is de lokale omroep van Bellingwedde, Pekela en Vlagtwedde, en maakt radio voor Zuid- en Oost-Groningen. Al vanaf 1993 worden de Westerwolders dagelijks geïnformeerd en geamuseerd met een mix van muziek, lokaal nieuws en themaprogramma's, verzorgd door ruim 100 vrijwilligers.

Zorg
Het Hamelhuys in Groningen is een inloophuis voor (ex-)kankerpatiënten en hun naasten. Zo'n 40 vrijwilligers bieden een luisterend oor, organiseren activiteiten en geven praktische hulp. Daarmee vergemakkelijken zij de intense belasting van de behandeling voor patiënten en hun familie.

De Vereniging Dierenambulance Groningen staat met 48 vrijwilligers van al zo'n 37 jaar dag en nacht klaar voor de dieren in de stad Groningen en de omliggende gemeenten. Zij helpen zieke en gewonde dieren, halen overleden (huis)dieren op en regelen desgewenst ook de begrafenis of crematie.