Overslaan en naar de inhoud gaan

Filmhuis vanBeresteyn Veendam voor iedereen

Door Eindredactie op dinsdag, 1 maart, 2016 - 06:00

_DSC0878.jpg

Tekst Hans van Noort. 
Foto's Henk Gibcus

FILM - ’s Maandagsavonds is het veelal een drukte van belang in Cultuur- en Congrescentrum vanBeresteyn. Fietsenrekken voor de deur puilen uit en op het parkeerplein aan de kant van het Museumplein plus het plein zelf is het even zoeken naar een plaatsje. Binnen in de foyer is het gezellig met koffiedrinkende filmliefhebbers. Als om 19.50 de deuren van de grote zaal opengaan is het tijd voor de toegangscontrole (tickets) en een plaatsje zoeken. Liefst niet te ver naar voren, maar daar zijn we niet de enigen in! Er worden al wat spots en reclame (s) vertoond en eenieder keuvelt nog wat met zijn buurman of –vrouw. Langzaam dimt het licht, de muziek klinkt uit de speakers – de film begint.

_DSC0702.jpg

Voor elk wat wils
“Het Filmhuis moet toegankelijk zijn voor iedereen,” beamen Anne-Margreet Drenth en Leonie Speelman respectievelijk verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering en de events bij vanBeresteyn. “Iedereen is van harte welkom.” Maar, wat is dan het verschil tussen een bioscoop en het Filmhuis? “De échte kaskrakers, die vind je niet bij ons, maar voor de rest zijn we eigenlijk gewoon een echte bioscoop met films in allerlei genres zoals komische-, liefdes – en historische drama’s, psychologische thrillers, art house films, poëtische mozaïekvertellingen en natuurfilms.”
In april staat The Revenant op het programma, met Leonardo DiCaprio in de hoofdrol. Dit is een biografische western. De film is bekroond met maar liefst 12 Oscars en 3 Golden Globes. Deze vermoedelijke kaskraker draait hier dus wel!
Dat is nog niet alles. Iedere 1e dinsdag van de maand is er een extra filmavond. Veelal wordt er op deze avond een spraakmakende documentaire vertoond.
Bovendien wordt aan de kinderen gedacht. Voor hen is er éénmaal per maand op woensdag- of zondagmiddag een kinderfilm. “Deze middagen worden uitstekend bezocht, helaas moeten we weleens ouders met kinderen teleurstellen simpelweg omdat het uitverkocht is,” aldus Anne-Margreet en Leonie.
Op zondag 6 maart start om 10.30 de peuterfilm Woezel en Pip. De kleintjes worden vermaakt met een voor deze doelgroep geregisseerde film en ze worden in de watten gelegd met een kleurplaat, limonade en iets lekkers! Als blijkt dat dit succesvol is, komen er meer peuterfilms op de zondagmorgen.
Scholen (schoolklassen) komen ook met enige regelmaat op bezoek. Film is een onderdeel van het vak culturele vorming. Veelal vergezelt een educatieve lesbrief deze films.

_DSC0525.jpg

Events
Om de filmavonden nog aantrekkelijker te maken organiseert het Filmhuis jaarlijks een aantal events. Er draait dan een film over een bepaald onderwerp waarbij de avond verder opgeluisterd wordt met aan het onderwerp gerelateerde zaken. Bijvoorbeeld: een whiskyavond met een film waarbij het thema whisky centraal staat plus een proeverij in combinatie met de whiskyclub Veendam, een heuse doedelzakspeler in Schotse klederdracht en een infostand.
Meerdere keren per jaar is er een event zoals een Ladies Night of een Mannenavond. Deze stijlvolle avonden zijn populair en worden zéér gewaardeerd. Hapjes zoet en hartig, drankjes (bubbels), medewerking van het plaatselijke bedrijfsleven, goody bags na afloop - vanBeresteyn is dan bijna te klein!
Via de sociale media, de nieuwsbrief en aparte flyers wordt het publiek nieuwsgierig gemaakt voor deze events!

_DSC0851.jpg

Organisatie
Het Filmhuis telt ongeveer 500 leden! De leden betalen een inschrijfgeld van € 15,00 per jaar. Als lid kun je al voor € 4,50 naar de film! Niet-leden betalen € 7,00 per film. De gemiddelde bezetting ligt rond de 200 personen. De zaal beschikt over 330 zitplaatsen.
Anne-Margreet en Leonie zijn in dienst van vanBeresteyn. De operator is een betaalde kracht. Verder wordt er gewerkt met vrijwilligers. Dezen houden zich bezig met het maken van flyers, het ontvangen van de gasten, de ingangscontrole, de Facebook, redactie van de website, ledenadministratie en het programma e.d.  “Gelukkig zijn we in de situatie dat het Filmhuis uit kan,” aldus een blije Anne-Margreet, “mede door de inzet van al deze mensen.”
Het Filmhuis vanBeresteyn is uniek. Op de avonden tref je altijd bekenden, ook als je alléén komt, het is een waar sociaal gebeuren. En denk niet dat de belangstellenden alleen uit Veendam en Wildervank komen, oh neen, ze komen uit de wijde omgeving tot ver in het Oldambt.

_DSC0868.jpg

Filmkeuze
De programmeur Henk Beereboom komt met een voorstel. Dit wordt besproken en na overleg ontstaat het nieuwe filmprogramma. Na iedere film kunnen de bezoekers hun stem uitbrengen op de vertoonde film. Vóór in de zaal staan twee dozen, één met een duim op en één met een duim neer.  Deze stemmen worden geteld – ervaring leert dat gelukkig alleen de rode geteld behoeven te worden (minst in aantal). Of de keuze van de film juist geweest is blijkt uit de waardering van de bezoekers. De publiekskeuze is richtinggevend voor de toekomstige programmering. Inspiratie haalt men vanuit de IFFR (in Groningen) Het internationaal Film Festival Rotterdam. Daar worden de beste nieuwe films getoond en wordt de trend gezet voor het nieuwe seizoen. Het Filmhuis is ook aangesloten bij landelijke- en provinciale verenigingen in de filmbranche die de nodige informatie verstrekt.

_DSC0847.jpg

Techniek
De films worden meestal ’s nachts gedownload, in verband met de grootte van de bestanden. Het inlezen kost erg veel tijd en is soms best wel spannend. Het gaat gepaard met verschillende beveiligingscodes/sleutels. In de technische ruimte staan grote apparaten (kasten) waarin dit alles plaatsvindt. Van daaruit wordt ook de film overgebracht op het gigascherm over de volle breedte van de zaal.

_DSC0842.jpg

Filmhap
Het Grand Café vanBeresteyn, met name Rob Meester, speelt wekelijks in op het film aanbod. Er wordt een 2- of 3 gangen menu geserveerd, passend bij het thema of het land waar de film zich afspeelt. Een leuk voorbeeld: Bij de film ”Publieke Werken” stond een stampottenbuffet op het programma!
Kosten: € 10,00. Wel vooraf reserveren tot uiterlijk 13.00 uur van de filmhapdag. Dit voorkomt teleurstelling!
Kijk voor het actuele filmaanbod op de site van het filmhuis, of haal de “filmladder” bij de infobalie/theaterkassa van vanBeresteyn. Via Twitter en Facebook uiteraard ook!

Website: www.vanberesteyn.nl

Nooit naar een film bij het Filmhuis geweest? Toch eens proberen, neen, moet je gewoon doen! Het is een heerlijk avondje uit in een ongedwongen sfeer. Veel plezier.