Overslaan en naar de inhoud gaan

Veendammer Wind 10 februari 2012

Door op zaterdag, 11 februari, 2012 - 12:15

 
Jan van der Laan bij Radio Parkstad

Columnist Jan van der Laan laat wekelijks op Parkstadveendam.nl, zijn licht schijnen over het wel en wee van Parkstad Veendam. Tevens kunt u zijn column iedere zaterdag beluisteren bij Radio Parkstad om 12:02 uur.


Als ik mijn column zou moeten afstemmen op het politiek gebeuren in de gemeente Veendam, dan zou het een kwestie zijn van misschien 2 minuten. Er is namelijk amper iets aan de hand wat in een Veendammer Wind aangeroerd zou kunnen worden.

Toch meen ik voldoende materiaal te hebben dat in elk geval goed zou kunnen zijn voor een acceptabele column. Dat materiaal wordt met name aangedragen door de Seniorenraad. Deze raad, die ingesteld is door de gemeenteraad, kan om een advies worden gevraagd, maar zij kunnen ook ongevraagd zaken aan de orde stellen. En dat is recent gebeurt.

Door de seniorenraad is namelijk per brief een probleem aan de orde gesteld met betrekking tot ouderen. De feitelijke oorzaak ligt bij de bouw van een nieuw onderkomen voor de Stichting Compaen en het als gevolg daarvan afstoten van de bij die stichting in gebruik zijnde lokaliteiten.

In één van die lokaliteiten, namelijk het Jakob Bruggemacentrum was niet alleen een klein kantoortje gevestigd voor het ouderenwerk van de stichting maar het verschafte ook ruimte aan vrij veel ouderenactiviteiten, zoals bijvoorbeeld ouderengymnastiek, volksdansen, koersbal.

Toen Compaen ging bouwen aan een nieuwe huisvesting, gingen de gebruikers van het Jakob Bruggemacentrum er van uit - en dat werd met name ingegeven door het overleg vanuit de stichting - dat het nieuw gebouw voldoende ruimte zou bevatten om de verschillende ouderenactiviteiten daar voort te zetten.

Helaas moest bij het in gebruik nemen van het nieuwe gebouw worden geconstateerd, dat dit helaas niet het geval was. Er werd in die gevallen wel een tijdelijke oplossing gevonden buiten de deur met financiële steun van de stichting Compaen, maar er is wel aangekondigd, dat dit maar een tijdelijk zaak is.

Gelukkig kan worden vastgesteld, dat voor het jongerenwerk in de nieuwbouw wel voldoende en goede voorzieningen zijn, Dat is natuurlijk een prima zaak voor dit deel van de Veendammer bevolking, maar het steekt wel schril af tegen datgene, wat voor de ouderen aan de orde is.

Wij weten allemaal, dat de vergrijzing in ons land sterk toeneemt en dat dit onder meer gaat betekenen, dat de aandacht voor deze sterk groeiende groep inwoners ook zal moeten worden vergroot.

Helaas moeten wij op dit moment vaststellen, dat dit bij de stichting Compaen niet het geval is. Naar mijn mening zal - als Compaen dit niet zou willen doen of bij gebrek aan middelen niet zou kunnen doen de gemeente Veendam ervoor dienen te zorgen, dat er toch meer aandacht wordt besteed aan deze sterk groeiende groep inwoners.

Voor de gemeenteraad ligt hier in de komende tijd een belangrijke taak. De taak namelijk, dat ook voor de oudere inwoners van Parkstad Veendam het leven in onze gemeente in elk geval goed is en ook in de toekomst goed blijft!!