Nieuws

Onderzoeksrapport gezinscoaching gepresenteerd



GEZINSCOACHING - Wethouder Klaas Steenhuis van jeugdbeleid, onderwijs en sociale zaken heeft donderdagmiddag de eindrapportage Gezinscoaching aangeboden aan Wilma Mansveld, gedeputeerde jeugdzorg van de provincie Groningen. Dat gebeurde tijdens het noordelijk symposium Samenwerking rendeert, waar de gemeente Veendam, Compaen en Elker, de resultaten van de succesvolle methodiek gezinscoaching presenteerden aan meer dan 165 professionals uit de sociale sector.

Het succes van het Veendammer model
Een gezin met stevige problemen op meerdere levensgebieden krijgt vanuit verschillende hoeken ondersteuning. Vanuit de gemeente voor werk en schuldhulpverlening, de woningcorporatie voor huurachterstand, verslavingszorg voor drank- en drugsproblemen, scholen voor de aanpak van schoolverzuim, jeugdhulporganisaties voor opvoed- en opgroeiproblemen. Voor een effectieve aanpak is een integrale oplossing nodig waarbij alle partijen nauw samenwerken.

Hoe organiseren we dat in deze tijd van bezuinigingen waarin intensieve hulpverlening een onmogelijke investering lijkt? Een nieuw manier van (samen)werken in de gemeente Veendam bewijst dat het tóch wel mogelijk is. Samenwerking rendeert op meerdere vlakken: menselijk, maatschappelijk en financieel.

In de gemeente Veendam werken eerste- en tweedelijns organisaties nauw samen met andere organisaties om multiprobleemgezinnen weer op de rails te krijgen. Jeugdzorgorganisatie Elker, welzijnsorganisatie Compaen, woningcorporatie Acantus, gemeente Veendam, politie en onderwijs zijn intensief betrokken bij deze nieuwe methodiek. Kernwaarden voor het succes zijn vertrouwen, vakmanschap en verbinding, zowel in het gezin, als binnen organisaties.

Onderzoek RUG
De Rijksuniversiteit Groningen heeft onderzocht wat de resultaten van het Veendammer model gezinscoaching zijn. Dit onderzoek levert opmerkelijke resultaten op. Een van de conclusies is dat samenwerking rendeert. Niet alleen op financieel vlak, maar ook op menselijk en maatschappelijk vlak.