Nieuws

Wedeka Bedrijven en Theater de Citadelbestrijden jeugdwerkloosheid



JEUGDWERKLOOSHEID - Wedeka Bedrijven en Theater de Citadel zijn in 2011 gestart met het Empowerment- en activeringsproject met jonge werklozen in Oost-Groningen. Een samenwerking tussen Theater de Citadel Groningen en Wedeka Bedrijven uit Veendam. Met een groep van 12 langdurige werklozen werd een voorstelling gemaakt. Aanleiding voor het project is het vergroten van het zelfvertrouwen en het verkrijgen van inzicht in de eigen mogelijkheden van deze jongeren.

In de eurozone is momenteel 10,4 procent van alle mensen werkloos. Het aantal jongeren dat geen baan heeft is nog groter, maar liefst 21,3 procent van de mensen onder de 25 jaar heeft geen baan, blijkt uit cijfers van Eurostat, het Europese bureau voor de statistiek. Op de Europese top in Brussel vorige week maandag 30 januari 2012 zijn de Europese leiders het eens geworden over de aanpak van de werkloosheid. Het moet voor jongeren makkelijker worden om een baan te krijgen, onder meer via werkervaringsplekken.

Professionele theatermakers van Theater de Citadel gaan in het Empowermentproject met jonge mensen uit Oost-Groningen aan de slag. Kwetsbare werkloze jongeren in een uitkering, strijdend voor begrip en empathie. Primaire doelstelling van het project is om de afstand tot de arbeidsmarkt voor uiteenlopende groepen mensen te verkleinen, zodat hun kans op een baan in het vrije bedrijfsleven toeneemt.

Met Empowerment leveren Wedeka Bedrijven en Theater de Citadel een positieve bijdrage aan het zelfvertrouwen van deze jongeren. Ze leren om grenzen aan te geven, onzekerheid te overwinnen. Stem en lijf worden gebruikt om jezelf beter te presenteren. Binnen de activeringscentra wordt er intensief samengewerkt tussen de afdelingen Sociale Zaken van de desbetreffende gemeenten.

Gezien de kracht en de potentie breiden wij dit project in de toekomst verder uit in Oost-Groningen. Na de opgedane ervaring is bewezen dat het zelfvertrouwen van de deelnemers is vergroot. Wij zijn ervan overtuigd dat er een meerwaarde schuilt in deze aanpak. Wedeka Bedrijven en Theater de Citadel zijn bezig om een plan te ontwikkelen voor vier jaar. In deze vier jaar pogen wij een samenwerking aan te gaan met soortgelijke projecten en initiatieven in Europa. Theater de Citadel zal hiervoor haar contacten met Platform 11+ verder intensiveren. Platform 11+ verenigt twaalf theatergezelschappen uit elf landen die voorstellingen maken voor en met jongeren.