Overslaan en naar de inhoud gaan

Windmolen op dak VMBO huis Winkler Prinsvoor schone en milieubewuste energie

Door op vrijdag, 27 januari, 2012 - 21:30

WINKLER PRINS - Bij de bouw van de nieuwe vmbo-school van Winkler Prins Veendam aan Raadsgildenlaan 11 is rekening gehouden met het plaatsen van een windmolen op het dak. En zijn er in de muren zelfs een soort patrijspoorten aangebracht om de toekomstige windmolen te kunnen zien. Het plaatsen vond vrijdagmiddag plaats met behulp van een hoogwerker.  

Educatief karakter
De nieuwe school voor vmbo techniek en economie, die begin dit schooljaar door leerlingen en medewerkers in gebruik werd genomen, is van de modernste lesmethodes voorzien. Dat alternatieve technologieĆ«n, zoals aardwarmte, warmteterugwinningen en wind- en zonne-energie hiervan deel uitmaken, is voor de Winkler Prins vanzelfsprekend. 

Op het gebouw zijn al 22 PV-zonnepanelen geplaatst. Daar komt dus nu de windmolen van het type donQi bij. Een windmolen zal niet gauw op een school worden aangetroffen.

De verschillen tussen grote en kleine molens zijn groot. De donQi molen heeft een doorsnee van 2 meter en is 7,5 meter hoog. Ter vergelijking: grote molens zijn 100 meter hoog en hebben een diameter van 50 meter. De verwachting is dat de windmolen per dag tussen 1 en 1.75 KW aan energie oplevert.

Deze energie beperkt het energiegebruik en geeft de school, samen met de energie van de zonnepanelen, een schoon en milieubewust deeltje energie. De besparing op de normale energiekosten, met het machinepark in de school, zal samen met de zonnepanelen tot 10% kunnen gaan uitmaken. De educatieve functie staat voorop, maar toch is dit mooi meegenomen. Op de computer kunnen de leerlingen het uitlezen. Het was na plaatsing ook meteen aangesloten en gereed gemaakt voor gebruik.


Voor meer foto's, zie ons fotoalbum