Overslaan en naar de inhoud gaan

Veelbewogen periode van Mark en Loes in Malawi

Door op donderdag, 29 december, 2011 - 15:00

MALAWI - Mark Gerlsma is na zijn werkzaamheden in Malawi weer in dienst in de fysiotherapiepraktijk van Jan Veen. Het schooltje in Malawi is uiteindelijk gerealiseerd. Samen met zijn vriendin Loes Roeleveld had Mark het initiatief genomen voor de realisatie.

De voorgeschiedenis hebt u kunnen lezen in onze berichtgeving van 31 januari 2011 (link).

Over hun werk in Malawi heeft Mark voor deze site uitgebreid verteld. En uiteraard hoe het gegaan is met het realiseren van de school, waar soms de nodige moeite voor nodig was. In een tweede artikel (hierboven) gaan we daar uitgebreid op in. In dit artikel wordt het boeiende verhaal over de werkzaamheden van Mark en Loes verteld. Met hier en daar een link naar hun verslagen op een website (klik hier). Behalve hard werken was er ook tijd om van het schitterende landschap te genieten. In ons fotoalbum mogen we u de foto's laten zien.

Voor Mark en Loes was het de tweede keer dat ze in Malawi werkzaam waren. Mark om er weer te gaan werken in het ziekenhuis van Nkhoma Hospital. Loes had daar haar werk onder leiding van Jennifer Wall, een Amerikaanse brandwondenspecialiste. Zij heeft een epilepsie project gedaan en onderzocht in hoeverre epilepsie voorkomt en hoe dit invloed heeft op het leven van de patiënten. Vaak vallen ze in open vuur, dit als gevolg van een epileptische aanval dat aangewakkerd word door de flikkeringen van de vlammen.

In de eerdere periode had Mark een begin gemaakt om in het ziekenhuis een fysiotherapieafdeling op te zetten. En hier is hij dit jaar mee verder gegaan. Daarnaast heeft hij iemand, die constant bij hem was, tot fysiotherapeut opgeleid. Deze assistent was tevens de vertaler van Mark. Iemand anders volgde in een naburige stad een opleiding fysiotherapie. Deze is in september in het ziekenhuis komen werken en daar ook door Mark ingewerkt. Het ziekenhuis heeft er nu twee fysiotherapeuten werkzaam.

 

De apparaten waren niet voorhanden, ook deze moesten worden aangeschaft. Mark zijn werkgever Jan Veen heeft een behandelbank gedoneerd. Van het donatiegeld van dit jaar heeft Mark een hometrainer laten komen. Een belangrijk apparaat soms bij veel aandoeningen. Het aantal patiënten die per dag bij Mark in behandeling waren varieerde van 15 tot 25 personen. Mark werkte 4 dagen per week in Nkhoma.

Een dag in de week werkte Mark in een prothese centrum in de hoofdstad Lilongwe, hij gaf fysiotherapie aan deze patiënten. Deze patiënten moesten een amputatie ondergaan en hadden een prothese gekregen. Voorheen werd er na het plaatsen van protheses geen fysiotherapie gegeven (verslag van Mark en Loes).

 

Daarnaast werkte Mark ook nog in het brandwondencentrum in Lilongwe en Nkhoma. Ook daar hadden de patiënten fysiotherapie nodig. Zonder fysiotherapie gaan de aangedane delen vastkleven. Met standsafwijkingen van de gewrichten als gevolg, contracturen genoemd. Het moet goed in beweging blijven.

Ze hebben er heel ernstige gevallen gezien, kinderen van 2 jaar die over het hele lichaam brandwonden hadden opgelopen. Dat was heel moeilijk.

Loes heeft heel veel met Jennifer Wall samengewerkt. Er werd bij 42 patiënten uitgebreid onderzoek gedaan, daarnaast zijn er nog 160 patiënten in het onderzoek meegenomen.

Heel veel kinderen in Malawi hebben epilepsie. Waarom dit zo is, is nog niet vastgesteld. Waarschijnlijk is dit het gevolg van ondervoeding tijdens de zwangerschap. Maar ook door wat onhygiënische omstandigheden is er meer kans op krijgen van een kind met epilepsie. Er worden veel vuurtjes gestookt, vooral in de winter als het 's nachts kouder is.

Het onderzoek is nu afgerond en over de resultaten is de brandwondenspecialiste een wetenschappelijk artikel aan het schrijven. Binnenkort wordt het in een Amerikaans blad gepubliceerd en ook Loes haar naam wordt daarin vermeld. Loes was haar enigste medewerkster. En met de fysiotherapie assisteerde Mark er elke dag gedurende twee uur. In het Nkhoma ziekenhuis is er nu de beschikking over een goede fysiotherapieafdeling.

Voor Mark en Loes was het een veelbewogen en een unieke periode. Waarin ze met grote betrokkenheid voor de mensen daar hebben gewerkt.


Voor meer foto's, zie ons fotoalbum