Sport

Terugblik eerste seizoenhelft SC Veendam



Door Jacob Kuipers

SC VEENDAM  - Sportclub Veendam heeft halverwege het seizoen 2011-2012 niet gebracht wat er van verwacht werd. Tijdens de open dag in het centrum waren er allemaal halleluja verhalen van de spelers. Men vond dat een periodetitel haalbaar zou kunnen zijn. En dat is ook niet zo verwonderlijk van de spelersgroep, want een doelstelling moet je hebben om er iets van te maken. Achteraf bleek dat deze doelstelling fors moet worden bijgesteld. Want Veendam staat op dit moment voorlaatste in de eerste divisie. Uit zeventien wedstrijden wisten de geelzwarten 11 punten te bemachtigen. Alleen het Apeldoornse AGOVV sluit de rij met 5 punten. En de laatste ploeg degradeert naar de Top-klasse.

Vorig seizoen onder coach Joop Gall werd het een topseizoen voor de Veenkolonialen. Een vierde plaats was een uitmuntend resultaat. Daarna vertrok een karrenvracht aan spelers en deze aderlating kon Veendam niet te boven komen. Even een kleine resumé: doelman Peter van der Vlag en Marnix Kolder gingen coach Gall achterna en vertrokken naar Go Ahead Eagles. Ook de topsorer van de eerste divisie Michael de Leeuw vertrok, eredivisionist De Graafschap werd zijn nieuwe broodheer. Verder vertrokken ook nog de verdedigers Pavel Cmovs (NEC) en Michael Jansen.

Daarna moest SC Veendam zich opmaken voor het seizoen 2011-2012. De eerste training van het nieuwe seizoen was zoals gewoonlijk op de velden van de voetbalvereniging Borgercompagnie. Wat me opviel dat er meer begeleiders rondliepen dan contractspelers. Er moesten dus nog spelers bij komen voor de eerste competitiewedstrijd. Druppeltjes gewijs kwamen er meer spelers binnen huppelen. Maar het waren geen spelers die het verschil in een wedstrijd konden maken. De enige nieuwe speler die gaandeweg het seizoen wel sterk opereerde was doelman Leonard Nienhuis.

SC Veendam staat dus op 17e plaats in de Jupiler Leaque. Uit 15 wedstrijden hebben ze 11 punten gepakt. In eigen huis hebben de Veenkolonialen twee wedstrijden gewonnen, 5 duels verloren en 1 wedstrijd gelijk gespeeld. Op vreemde bodem werd er geen enkele wedstrijd gewonnen. Vier duels daarvan werden in evenwicht gehouden en vijf uitbeurten werden verloren. Dat is dus geen situatie om de ‘loftrompet' te laten toeteren. Veendam heeft eigenlijk nog het geluk dat AGOVV met 5 punten (dus met afstand) drager van ‘de rode lantaarn' is.

Ja en waaraan is dat allemaal te wijten. Zeker niet aan de trainer, want Heerkes doet er werkelijk alles aan om Veendam beter te laten presteren. Het is ook niet te wijten aan de spelersgroep, want zij hebben er meer dan 100 procent voor over om de wedstrijd tot een goed einde te brengen. Nee, het zit hem in het verschil in kwaliteit. Daarvoor in de plaats kwamen hardwerkende krachten, die elke wedstrijd tot het gaatje gingen maar niet het verschil konden brengen. En dat heeft natuurlijk alles te maken met de financiële situatie waarin Sportclub Veendam verkeerd. Alleen Anco Jansen stak ver boven de middelmaat uit. Maar deze clubtopscorer gaat in het nieuwe jaar naar De Graafschap.

Toch zei oefenmeester Gert Heerkes op de internetsite Spotg (nieuws uit Groningen en omstreken) dat hij er toch nog in geloofde om een periode te pakken. Ik ben zelf van mening, dat als Veendam in de eerste divisie blijft, ze het dan goed hebben gedaan. Ze moeten dan alleen 1 ploeg onder zich laten. Nu kan ik Heerkes zijn situatie ook wel begrijpen want een trainer zegt maar zelden dat zijn ploeg in een wel erg moeilijke situatie zit.

Reacties zijn van harte welkom, stuur ze naar: info@parkstadveendam.nl