Nieuws

Veendammer Wind 24 december 2011



 
Jan van der Laan bij Radio Parkstad

Columnist Jan van der Laan laat wekelijks op Parkstadveendam.nl, zijn licht schijnen over het wel en wee van Parkstad Veendam. Tevens kunt u zijn column iedere zaterdag beluisteren bij Radio Parkstad om 12:02 uur.


Ik heb dit jaar nogal eens een begin gemaakt met mijn column met de mededeling, dat er erg weinig was gebeurd en dat het daarom erg moeilijk was om voldoende stof op een rijtje te zetten.

Dit waren steeds opvattingen van mij, die veelal betrekking hadden op de korte termijn. Voor mij was dit aanleiding om tegen het einde van het jaar te pogen tot een soort jaaroverzicht te komen en als je dat doet, dan ontstaat er wel een heel ander beeld. Je kunt dan vaststellen, dat er in Parkstad Veendam veel aan de hand is en dat er regelmatig belangrijke zaken de aandacht vragen.

Zo is de discussie over de mogelijke plaatsing van windmolens langs de N33 weliswaar al veel eerder begonnen, maar in het nu aflopend jaar enorm in heftigheid toegenomen.

Een toch wel erg ingrijpende gebeurtenis is het samengaan van de ambtelijke diensten van de gemeenten Pekela en Veendam. Misschien voor veel inwoners van de beide gemeenten niet zo'n opvallende zaak, maar uiteraard voor de betrokken ambtenaren een bijzonder belangrijke gebeurtenis.

Het herstel van de treinverbinding met de stad Groningen na een periode van 57 jaar is uiteraard ook een ingrijpende gebeurtenis geweest, zeker als je daarbij ook nog eens kunt vaststellen, dat vooral hierdoor er een belangrijke vervoersknooppunt is ontstaan, die geleid heeft tot een overdekte busstation in de Jonkerloods. Een enorme verbetering ten opzichte van het oude busstation bij het Prins Hendrikplein.

Na heel veel discussie over de parkeerproblematiek in en rondom het centrum is de beslissing om het parkeren in onze gemeente helemaal gratis voor de automobilist te maken natuurlijk een heel belangrijke gebeurtenis geweest. En datzelfde geldt ook voor het besluit om een vergunning af te geven aan een supermarkt in het centrum om op zondag open te mogen zijn.

Ook wat minder grote gebeurtenissen zijn bepaald niet ongemerkt voorbij gegaan en ook niet onbelangrijk te noemen. Denk bijvoorbeeld aan het opnieuw in gebruik nemen van het AveBe - kantoor en aan de grote schoonmaakbeurt van het kunstwerk op het Aquaplein, waar nu het besluit is genomen om het fontein niet meer te laten werken, waardoor het probleem van de alg-aanslag op de kleurrijke bladen uit de wereld lijkt te zijn.

Een paar gebeurtenissen hebben met name nogal voor wat opschudding gezorgd en dat is de bedrijfsbeëindiging van Hotel Boelens in Wildervank en het concentreren van de activiteiten van Compaen in één gebouw. Dit laatste lijkt gepaard te gaan met het afstoten van het Jakob Bruggemacentrum, waar veel activiteiten door en voor ouderen plaatsvonden.

Zo terugkijkend kan ik niet anders dan constateren, dat de Veendammer Wind ook dit jaar heel behoorlijk aanwezig was en dat dit geleid heeft tot een Parkstad Veendam, dat niet ongewijzigd is gebleven, maar nog steeds een plaats is, waar het goed wonen, werken en leven is!!