Nieuws

23000 bezoekers voor Veenkoloniaal Museum



VEENKOLONIAAL MUSEUM - Met nog een volle week te gaan staat de teller bij het Veenkoloniaal Museum te Veendam op zo'n 23.000 bezoekers. Het Veenkoloniaal Museum is daar erg tevreden mee, temeer daar het museum in een niet toeristische regio ligt. "We moeten altijd ‘knokken' voor ons bezoekersaantal. Plaats het museum in een grote stad en we zitten met zo'n mooi gebouw en soortgelijke wisselexposities direct boven de 50.000 bezoekers", aldus conservator Hendrik Hachmer.

Toch weten toeristen de Veenkoloniën in toenemende mate te vinden en ook de treinverbinding met Veendam heeft effect. In het gastenboek ziet het museum steeds vaker namen van bezoekers die uit de Randstad komen. Daarnaast heeft het Veenkoloniaal Museum binnen de museumwereld een goede naam opgebouwd als een museum dat met weinig middelen en weinig personeel boeiende tentoonstellingen organiseert.

De 3 ½ ft-ers weten zich gesteund door een kleine 120 vrijwilligers. "Bezoekers en collega's zijn altijd blij verrast als we ze dat vertellen. Zonder de inzet van vrijwilligers was het niet mogelijk om zoveel activiteiten te ontplooien en de aandacht op ons te blijven vestigen", aldus de conservator.

In 2004 kwam het Veenkoloniaal Museum voor het eerst boven de 20.000 bezoekers. Daarna, behalve in 2006, heeft men altijd boven de 20.000 bezoekers gezeten met als topjaren 2009 en 2010 toen zelf rond de 27.000 bezoekers het museum bezochten.

Het Veenkoloniaal Museum organiseert vier wisselexposities per jaar.

Topper was het afgelopen jaar de expositie ‘Henk Helmantel in dubbel perspectief', die tot en met 13 maart in het museum te zien was.

Eind november werd een grote overzichtstentoonstelling geopend met werk van de Arnhemse schilder Hendrik Valk en zijn broer Willem Valk, beter bekend als de stadsbeeldhouwer van Groningen.

In samenwerking met het CBK te Groningen worden op 15 januari, 12 februari en 18 maart 2012 in de stad Groningen wandelingen langs de kunstwerken van Willem Valk georganiseerd. De wandelingen beginnen op die dagen om 13.30 uur bij de Oosterpoort en aanmelden kan via info@cbkgroningen.nl of tel. 050-3680160.