Nieuws

Lucius, tussen figuratief en abstract



KUNST - Geometrisch, gestippeld, geruit; het werk van Lucius is opgebouwd uit patronen en meer of minder duidelijke verticale en horizontale lijnen of schuine lijnen in een hoek van 450. Elk patroon staat in dienst van de afbeelding, de stippels om de scherpte van de abstractie te verzachten, of een droomachtige sfeer op te roepen. De opzettelijk toegevoegde decoratieve elementen in realistische geabstraheerde werken - 'composities' - komen nergens gekunsteld over. In een aantal werken is een menselijk element te ontdekken waardoor het werk levendig wordt. Een vrouwenbeen in een geruite panty gaat op in hetzelfde patroon in de achtergrond; een menselijke gestalte accentueert de abstractie van een opengewerkt flatgebouw.


Compositie 146, 2009 acryl op papier 70 x 50 cm

Lucius (1952) is woonachtig in Groningen en werkt voornamelijk met acryl op doek of papier. Zijn belangrijkste inspiratiebronnen zijn Mondriaan en de Australische 'Aboriginal Art'. Het onderliggende thema in zijn werk is de spanning tussen gevoel en verstand.
'Strevend naar harmonie verzoent hij emotie en verstand [...] Zoekend en ontdekkend schuift hij het figuratieve in het abstracte en verkent daarmee de grenzen, of ontkent ze.' [Jan Bijker, liefhebber en verzamelaar]


Compositie 119 Skyline stad, 2006 acryl op linnen 100 x 80 cm

Lucius schrijft iedere dag een haiku op zijn Facebook-pagina. (Een haiku is een 3-regelig Japans gedicht met respectievelijk 5, 7 en 5 lettergrepen. De haiku drukt - in de klassieke vorm - een ogenblikervaring uit, soms gelinkt aan en geïnspireerd door zen. De haiku is een vingerhoed vol emotie, waarin weinig ruimte is voor ontledingen.)

in de morgenstond
vlak vóór de zon uit bed stapt
pinken de merels

De expositie wordt zaterdag 14 januari om 15.30 geopend door kunsthistorica Jikke van der Spek. Iedereen is welkom!

Galerie 5 vanBeresteyn
Museumplein 5 c
9641 AD Veendam
0598 - 631030
open: dinsdag tot en met zaterdag van 12 tot 17 uur
www.luciusc-art.nl
www.galerie5.nl
www.sbk.nl