Overslaan en naar de inhoud gaan

Veendammer Wind 17 december 2011

Door op zaterdag, 17 december, 2011 - 12:15

 
Jan van der Laan bij Radio Parkstad

Columnist Jan van der Laan laat wekelijks op Parkstadveendam.nl, zijn licht schijnen over het wel en wee van Parkstad Veendam. Tevens kunt u zijn column iedere zaterdag beluisteren bij Radio Parkstad om 12:02 uur.


De gemeenteraad van Veendam komt aanstaande maandag bijeen voor de laatste gemeenteraadsvergadering van dit jaar. De kans dat het een korte vergadering wordt is praktisch uitgesloten , want in de voorlopige planning wordt de sluiting op 23.30 uur verwacht.

De belangrijkste punten die aan de orde komen en in het oog springen, zijn de najaarsrapportage en de voor onze gemeente van kracht zijnde belastingverordeningen, een kredietaanvrage van de VVV van € 32.000 en een kredietaanvrage van € 320.000 voor het vervangen van de afvalcontainers.

Vooral deze beide laatste zaken zullen zo hier en daar veel kritische vragen oproepen. Wij hebben hier jarenlang een ANWB / VVV kantoor gehad maar hebben ook kunnen constateren, dat dit tot tweemaal toe tot een faillissementen heeft geleid en daarmee de gemeente veel geld heeft gekost.

Nu is het natuurlijk erg handig of wellicht zelfs noodzakelijk om op dit terrein voldoende service te kunnen bieden aan de inwoners van onze gemeente en aan de toeristen, die hier komen. Maar gelet op de voorgeschiedenis zal de gemeenteraad er wel voor moeten zorgen, dat de nieuw te kiezen constructie zodanig is, dat een nieuwe mislukking uitgesloten is.

Het verhaal van de vuilcontainers heeft ook een lange voorgeschiedenis. Al weer heel wat jaren geleden is al het principe besluit gevallen om vernieuwing van de containers te laten plaatsvinden en ook is er toen al geld voor gereserveerd.

Dit gereserveerd geld is nog steeds aanwezig, maar is onvoldoende om tot de vervanging over te gaan. Dit komt niet alleen omdat in die tussentijd de prijzen verhoogd zijn, maar ook, omdat de nieuw aan te schaffen containers zodanig zijn uitgerust, dat er langs elektronische weg metingen mee gedaan kunnen worden.

Volgens het college is dit noodzakelijk omdat er nu inwoners zijn, die meer waar voor hun geld krijgen, dan waarvoor zij feitelijk hebben betaald. Zij laten door het verplaatsen ervan hun container bijvoorbeeld 2 keer per ronde leeg maken.

Op zich lijkt een dergelijk gebruik van de electronica-mogelijkheden niet onlogisch, omdat het kan lijden tot een eerlijker verdeling van de lasten in de zin van de gebruiker betaald voor de waar die hij krijgt.

Toch is niet iedereen gerust op het feit, dat alleen dit punt een rol speelt. De angst bestaat, dat door het kiezen voor een dergelijke container het zogenaamde diftar ook wel snel zal worden ingevoerd.

Dit diftar lijkt erg goed. Je betaalt dan namelijk voor de hoeveelheid afval die er via jouw container wordt afgevoerd. Er doen zich daarbij echter twee problemen voor, namelijk jouw container wordt door anderen gebruikt om hun afval kwijt te raken (en jij betaalt daar dus voor) of het afval wordt niet in de container van de producent van het afval gedumpt maar ergens op een rustige landweg of in een plantsoentje. En in dat geval betalen wij met elkaar voor die ene persoon.

Naar mijn mening zal de gemeenteraad duidelijk moeten aangeven, dat zij er absoluut op tegen is, dat deze ongewenste lastenverhoging via deze omweg wordt doorgevoerd.

Graag spreek ik de hoop uit, dat de gemeenteraad van Parkstad Veendam er maandag in slaagt om de toegewezen ruime vergadertijd zodanig te benutten, dat wij nu al, maar ook in de verdere toekomst, trots kunnen zijn op de paar goede besluiten die er eind 2011 zijn genomen!!