Overslaan en naar de inhoud gaan

Supertrotse meiden bij de presentatievan de glossy STOERenzo.

Door op vrijdag, 16 december, 2011 - 20:38

GLOSSY - Ilse van Dijk, Anniek Scheeringa en Simone Westerhof van de Winkler Prins kunnen hun geluk niet op. De glossy is nog voor het verschijnen een groot succes. De drie 17-jarige examenleerlingen uit havo 5 maakten als schoolproject een tijdschrift: STOERenzo. Een blad speciaal voor de meiden van de Margaretha Hardenbergschool in Veendam die moeite hebben met schrijven en lezen. Vrijdagmiddag vond de presentatie plaats van de glossy in de aula van de Winkler Prins locatie Raadsgilden, met de meiden in de hoofdrol en met een mooie bijrol voor burgemeester/Kerstman Meijerman.

Het blad is nog voor de officiĆ«le lancering zo goed ontvangen dat het nu ook landelijke verschijnt. Scholen in heel Nederland hebben zich inmiddels gemeld bij de meiden. STOERenzo zou eerst alleen digitaal verschijnen maar door sponsors kon het blad toch gedrukt worden. Eerst 20 stuks, maar er nu al 1700 glossy's besteld. "Ongelooflijk, we weten niet wat ons overkomt", aldus de meiden die natuurlijk apetrots zijn op het product.

In het blad staan reportages die zijn ingebracht vanuit de doelgroep. Met veel foto's en goed leesbaar door de grote letters.

"Alle examenleerlingen voor de havo moeten in het examenjaar een profielwerkstuk maken. Na onderzoek kwamen wij op het idee om een tijdschrift te maken voor zeer moeilijk lerende meiden van zestien tot en met negentien jaar. Heb je geen verstandelijke beperkingen, dan kun je kiezen uit zeer veel glossy meidentijdschriften. Uit marktonderzoek bleek dat er voor deze doelgroep niets, maar dan ook echt niets, in de winkels te koop is. Wij moesten natuurlijk eerst weten wat de doelgroep van zo'n tijdschrift verwacht en gingen daarom in gesprek met leerlingen van de Margaretha Hardenberghschool, een school voor zeer moeilijk lerende kinderen, in Veendam.

We hebben tien meiden een vragenlijst voorgelegd om te onderzoeken wat ze leuk en interessant zouden vinden. Ze wilden vooral veel beeldmateriaal, een groot lettertype en veel kleur in het tijdschrift. Ook make-up, jongens en kleding boeide hen. De onderwerpen komen overeen met de bestaande meidentijdschriften, maar deze zijn qua teksten te moeilijk voor hen. We kregen langzaam maar zeker een beeld van de inhoud van het tijdschrift. We hebben bijvoorbeeld een fotoshoot georganiseerd voor tien meiden, compleet met make-over en cocktailkleding. De leerlingen waren heel enthousiast en zo blij met alles wat er die middag gebeurde. De fotoshoot komt in het tijdschrift. De regionale pers en televisie besteedden volop aandacht aan het project. Om het project financieel rond te krijgen gingen we op zoek naar sponsoren.

Het oorspronkelijke plan was om twintig glossy tijdschriften te laten drukken voor alleen de leerlingen van de Margaretha Hardenberghschool in Veendam. Het Regionale Expertise Centrum in de provincie Groningen kreeg lucht van ons profielwerkstuk en toen begon het balletje pas echt te rollen. We mochten het plan ook komen uitleggen op een landelijke bijeenkomst van alle REC's in Nederland. Daar was men zo enthousiast over het profielwerkstuk dat ze alle scholen voor zmlk in Nederland hiervan op de hoogte hebben gesteld. Gaandeweg het project droomden we dat inderdaad alle zeer moeilijk lerende meiden in Nederland zouden kunnen beschikken over onze eenmalige glossy, zodat ook zij in de kerstvakantie lekker onder uitgezakt op de bank kunnen genieten van een tijdschrift. We hebben het tijdschrift de naam STOERenzo gegeven.

Door scholen uit heel Nederland zijn er bestellingen geplaatst voor STOERenzo! Het tijdschrift is intussen in glossy gedrukt. De opmaak hebben we via Jilster, een internetsite, gedaan. De druk en distributie door heel Nederland is geregeld. Nu de lancering van het eerste exemplaar op 16 december nog!

Wij hebben een eerste aanzet gegeven door een eenmalige glossy tijdschrift voor zeer moeilijke leren kinderen te maken. Wat zou het mooi zijn, als er ergens in Nederland een uitgever is, die dit stokje overneemt en ons project voortzet door regelmatig een dergelijk blad uit te geven. Wat zou het mooi zijn, dat ook onze minderbegaafde leeftijdsgenoten vanaf nu van een dergelijk blad kunnen genieten. We hopen dat onze droom werkelijkheid wordt.

We hebben tijdens het hele project ontzettend veel geleerd en vooral heel veel begrip gekregen voor leeftijdsgenoten die minder goed kunnen leren, lezen en schrijven en voor wie de gewone dagelijkse dingen niet gewoon of vanzelfsprekend zijn, maar moeite kosten. We hebben nog nooit zoveel voor school gedaan als voor het profielwerkstuk en met zoveel enthousiasme", aldus Ilse, Anniek en Simone.


Voor meer foto's, zie ons fotoalbum