Overslaan en naar de inhoud gaan

Concert Vocaal Ensemble Het Hoogeland in Veendam

Door Redactie op donderdag, 26 september, 2024 - 12:23
Datum
-

 

Concert Vocaal Ensemble Het Hoogeland in Veendam
Sterre der zee met koorklank, licht en toonbeelden

Vocaal Ensemble Het Hoogeland zingt op zondag 6 oktober een schitterend programma rond de Sterre der Zee. Je waant je op de oceaan onder een sterrenhemel: de gewelven van de katholieke kerk in Veendam zijn vol licht en de muziek versmelt met de geluiden van de zee. Of je nu een liefhebber bent van klassieke muziek of voor het eerst komt luisteren – laat je onderdompelen!

Gegroet, Sterre der Zee
Maria, de moeder Gods, wordt wel Sterre der Zee (‘Maris Stella’) genoemd. Het woord maris betekent zee en stella is ster. Men neemt aan dat de hymne ‘Ave Maris Stella’ bewerkt is door Bernard van Clairvaux in de twaalfde eeuw, maar de oorsprong is ouder. De hymne werd en wordt regelmatig gebruikt als gebed voor een veilige vaart voor reizigers. In de getijdediensten heeft het Ave Maris Stella plaats in de vespers, de dienst die gezongen wordt bij het vallen van de avond.

Muziek
In dit concert zingt Vocaal Ensemble Het Hoogeland, onder leiding van Vincent Hensen-Oosterdijk, twee composities waarbij gebruik gemaakt wordt van dit eeuwenoude gedicht: een compositie van Hans Leo Hassler uit de zestiende eeuw en een van Edvard Grieg uit de negentiende eeuw. Ook de betoverende muziek uit Sergei Rachmaninovs ‘Wake voor de gehele nacht’ drijft voorbij, terwijl het publiek de ogen niet van de sterrenlucht kan houden.

De Sterre der Zee, de Avondster, verlicht ook het pad naar Christus, de Morgenster. Het concert volgt deze reis met gebeden uit de vespers (Lotti, Gastoldi), de schoonheid van de schepping (Elgar, Tallis) en uiteindelijk de laatste reis van de mens (Vaughan-Williams, Sullivan).

Vocaal Ensemble Het Hoogeland
Het VEHH staat sinds 2017 onder leiding van dirigent en componist Vincent Hensen-Oosterdijk (*1986). Op maandagavond repeteert het vijftienkoppig ensemble in de middeleeuwse Antoniuskerk in Kantens.

Datum: Zondag 6 oktober
Aanvang: 20:00 uur
Waar: Maria ten Hemelopneming kerk, Boven Oosterdiep 79, Veendam
Toegang: gratis, vrijwillige bijdrage bij uitgang