Agenda

Bogdike bluesfestijn op het Museumplein Veendam



Datum: 
zaterdag 23 juni 2018 14:30 tot 22:30

 

Poster Bogblues 2018B.jpg

AANVANGSTIJD HALF UUR VERVROEGD!!

Stichting Bogdike organiseert op zaterdag 23 juni 2018 het eerste pleinevenement van dit jaar, BogBlues. Op het Museumplein treden 5 bands op die hun sporen ruimschoots hebben verdiend. Het begint om 14.30 uur met de Cat Fever Band. Om 16.15 uur is het de beurt aan de jongens van The Sidekicks. Om 18.00 uur Easterfield en om 19.45 uur de Detonics. Bogdike sluit BogBlues 2018 om 21.30 uur af met Sweet Bourbon.

Mede dankzij subsidies, sponsors en Friends of Bogdike is de toegang gratis.

Op en rondom het plein, en in het centrum zijn diverse mogelijkheden om tussen de optredens door een hapje te eten.

Cat Fever Band
Groovy Blues from the Törf District Delta is een passende omschrijving van Cat Fever Band. Vijf van de zes bandleden zijn geboren en getogen in de periferie van de veenkolonie Stadskanaal, dat een perfecte voedingsbodem bleek voor de groovy blues sound van deze band. Al in hun jeugdjaren waren de bandleden verknocht aan de blues en speelden samen in verschillende school- en bluesbands. Daarna verloren ze elkaar uit het oog, maar jaren later vonden ze elkaar terug in de blues van Cat Fever Band. Cat Fever Band laat zich niet alleen graag inspireren door traditionele blueshelden (Taj Mahal, Freddy King, Muddy Waters, Keb Mo en vele anderen), maar ook door grootheden als The Allman Brothers, Joe Cocker en Tedeschi Trucks Band; artiesten die de blues mixen met muziekstijlen als soul, rock en funk. Ook eigen nummers hebben een mooie plek gekregen in de setlist. De groovy backbone van de band, bestaand uit drummer Joop de Haan en bassist Michiel Boerman, staat garant voor het specifieke Cat Fever Band geluid dat het moeilijk maakt om stilletjes te luisteren. Veel ruimte in de nummers wordt gereserveerd voor prachtig solowerk van Rolf Smook op tenorsax, Harry Geerdink op leadgitaar, John Klad op de bluesharp en Klaas de Haan op zijn geliefde Hammond. De slow blues wordt zeker ook niet geschuwd, een kolfje naar de hand van frontman John Klad.

The Sidekicks
The Sidekicks is een blues en more than blues band. De zeer ervaren bandleden, opgegroeid met rhythmn & blues, zijn van vele markten thuis: pure blues, bluesrock, jazz en swing. Het wordt allemaal perfect geïntegreerd in een lekkere ‘Sidekicksound’.
Eind 2012 bracht de band – toen nog onder de naam Hans van Lier & The Sidekicks – de zeer succesvolle cd ‘Blues and More Than Blues’ uit. Uit recensies: ‘Een formidabele band die op internationaal niveau in de allerhoogste klasse kan meedoen”, “Een heerlijke mix van blues, rock, pop en jazz” en “Bewijst de band dat je voor de blues niet altijd in de Verenigende Staten hoeft te kijken. Het album haalde de Dutch CD Top 100.
De prestaties van de band zijn niet onopgemerkt gebleven. De band maakte zijn opwachting bij veelbeluisterde programma’s als 3FM en NPO2 Muziekcafé, en verzorgde optredens op verschillende podia in Nederland en Duitsland. De single Happy Song werd zelfs als ‘redmiddel tegen de crisis’ aan de Tweede kamer aangeboden en kreeg daardoor aandacht op de landelijke televisie. Medio 2017 hebben The Sidekicks hun nieuwe cd ‘Texas of the North’ uitgebracht. Die naam is aan de plaat verbonden als ode aan Muelnhörn, het buurtschap bij Siddeburen waar de band zijn thuisbasis heeft. De nieuwe CD is opgenomen in de befaamde Wisseloord Studio’s in Hilversum. Het album bevat 12 nummers: allemaal door de bandleden zelf gecomponeerd. The Sidekicks treden nog steeds graag en met erg veel enthousiasme op. De band staat bekend om zijn energieke live optredens. The Sidekicks zijn: Teo de Haan (zang), Peter Hummel (gitaar), Bennie Timmer (gitaar), Fenno de Boer (basgitaar) en Wim Entzinger (drums).

Easterfield
Easterfield is opgericht in de zomer van 2011 door Olaf de Groote (gitaar) en de neven Bram Goeree (zang) en Ruud Goeree (gitaar), na een jamsessie in de plaatselijke kroeg, waar de heren weleens samen spelen. Niet veel later maakte Maikel Tanger (drums) en Kris Tiemens (bas) de band compleet.
Easterfield, waarvan de leden voornamelijk uit Barger-Oosterveld komen, brengt pure, rauwe blues-rock! Met de combinatie van het warme en tegelijkertijd rauwe stemgeluid van de zanger, jankende en schreeuwende gitaarsolo’s met vlijmscherpe riffs, een groovende bas en strak drumwerk trakteert Easterfield het publiek op een muzikale, opzwepende en energieke show! De passie van de heren en de onbedorven sfeer op het podium schetsen wat Easterfield wil bereiken….

Detonics, not for pussies
Als Detonics ontstaat er beweging, zelfs de ferventste bankhanger kan de energieke 50-er jaren West Coast blues niet weerstaan. De naam Detonics verwijst naar het compacte 1911-style pistool dat eertijds door veel vrouwen ter bescherming in duistere gokhallen, onopvallend tussen jarretels werd gestoken. Een staaltje van vroege creativiteit die lef en gezond verstand in de juiste dosis combineert. Een betere omschrijving van deze band is er niet te geven. Creatieve, explosieve muziek zonder te veel in te boeten op de originele 50-er jaren West Coast sound.
A shot full of West Coast blues. Zodra Detonics speelt ontstaat de sfeer van prostitutie, illegale casino’s, zelf gestookte whiskey en Al Capone. De rauwe, ongepolijste stem van zanger Kars van Nus combineert bijzonder goed met de jazzy gitaarsounds van Jeremy Aussems en de gierende Hammond van Raimond de Nijs. De ritmesectie bestaat uit Mathijs Roks (drums) en Rene Leijtens (contrabas).

Sweet Bourbon
​De Nederlandse band Sweet Bourbon werd opgericht begin 2014. Leden van het eerste uur zijn Martijn Cuypers (drums) en Chris Janssen (gitaar). Na enige bezettingswisselingen werd de line -up definitief met het aantrekken van Willem van der Schoof (toetsen), Roeland van Laer (bas) en René van Onna (leadzang). Om de sound wat smeuïger te maken trok Sweet Bourbon twee achtergrondzangeressen aan: Sonja Walters en Suzan Wattimena. De Bourbonnettes. Wat later voegde Laura van der Vange, backing vocals, zich bij de band en ontpopte zich als een prima stand-in Bourbonnette. De eerste live CD is opgenomen in 2015 te Nijmegen, ‘Live at Trianon’. De leden komen uit diverse muzikale richtingen en dat is te horen op het tweede album ‘Night Turned Into Day’ 2017 dat geheel uit eigen werk bestaat. Sweet Bourbon maakt muziek die gerust gekwalificeerd mag worden als ‘a new blues sound’. Behalve de bluesy basis zijn ook invloeden te horen uit de jazz-, rock-, funk-, soul- en pophoek.

Programma:

  • 14.30 uur - Cat Fever Band
  • 16.15 uur - The Sidekicks
  • 18.00 uur - Easterfield
  • 19.45 uur - Detonics
  • 21.30 uur - Sweet Bourbon