Vrijwilligers

Gevraagd vrijwilligers voor de Thuisadministratie
Humanitas afdeling Veendam-Menterwolde-Pekela



humanitas-logo.gif

Humanitas is een landelijke vereniging die zich ten doel stelt om door middel van het verrichten van maatschappelijke dienstverlening een bijdrage te leveren aan de opbouw van de samenleving. De vereniging is een vrijwilligersorganisatie die onderverdeeld is in afdelingen waarvan de leden en vrijwilligers werkzaam zijn in verschillende werkgroepen.

Eén van de werkgroepen is de Thuisadministratie waarvan de vrijwilligers de inwoners van Veendam-Menterwolde en Pekela helpen die op de één of andere manier in financiële problemen zijn geraakt. Deze mensen worden meestal door maatschappelijke hulporganisaties, gemeentes en door bekenden doorverwezen naar de werkgroep Thuisadministratie. De reden van doorverwijzing is dat de professionele hulpverlener niet de beschikking heeft over de tijd die nodig is om deze mensen individueel in de thuisadministratie te begeleiden. Dit kunnen de vrijwilligers van Humanitas wel.

De vrijwilliger zorgt ervoor dat de financiële administratie op orde komt en dat de eerste noodzakelijke maatregelen worden getroffen zoals bijvoorbeeld het betalen van de vaste lasten.

Gemiddeld komt het neer op: ordenen van de administratie, inzicht krijgen in inkomsten en uitgaven, kijken of voorliggende voorzieningen compleet zijn en overzichten maken van schulden/schuldeisers.
Het uitgangspunt is dat men na verloop van tijd zelfstandig zijn/haar financiën weer kan organiseren en beheren.

Het aantal mensen dat financieel in de problemen komt neemt toe, daarom wordt er meer een beroep gedaan op de hulp van Humanitas. De vrijwilligers van de Thuisadministratie doen werkzaamheden die worden gewaardeerd. Er wordt een zekere mate van deskundigheid gevraagd en kennis hebben van de Sociale Kaart.

Humanitas verzorgt cursussen om de deskundigheid te vergroten en organiseert maandelijks relevante thema-avonden.

De vrijwilliger wordt ondersteund door een vrijwillige coördinator. Maandelijks hebben de vrijwilligers een terugkomavond en bespreken dan de cliënten.

Zoals bij elke vrijwilligersorganisatie is er behoefte aan meer vrijwilligers omdat enerzijds het aantal hulpvragen toeneemt en anderzijds omdat vrijwilligers om diverse redenen na verloop van tijd het vrijwilligerswerk stopzetten.

Humanitas  afdeling Veendam, Menterwolde en Pekela zoekt vrijwilligers die in staat zijn om mensen te helpen met het op orde krijgen van hun financiële administratie en die bereid zijn hiervoor enkele uren per maand beschikbaar te stellen.

Voor meer informatie kunt u terecht bij de website van Humanitas afdeling Veendam-Menterwolde ne Pekela: www.humanitas.nl/veendam-menterwolde-pekela of bij de secretaris, Henk Jansen, tel. 06-13874104 of via e mail: veendam@humanitas.nl