Regio

De eerste Ommelander herfstlezing
Herman Sandman: Kind van de Kielsterachterweg



_MG_3868.jpg

De kerk in Klein Wetsinge en de Culturele Onderneming starten zondag 23 oktober met de eerste Ommelander herfstlezing. Herman Sandman komt deze middag in de kerk van Klein Wetsinge vertellen over zijn jeugd als kind van de Kielsterachterweg. Het is de bedoeling om met deze eerste Ommelander lezing een traditie te beginnen waarbij elk najaar een bekende Groninger of iemand die iets voor de provincie betekent heeft, uitgenodigd wordt om naar het Ommeland te komen om daar, in de kerk van Klein Wetsinge, zijn of haar verhaal te vertellen.

Herman Sandman
Schrijver en verslaggever Herman Sandman (1965) is geboren in Stad, maar getogen in de Veenkoloniën. Een streek waar volgens hem weinig gebeurt en met de nodige sociale problemen. Een gebied om snel te verlaten, maar ook een gebied om weer naar terug te keren. Want Herman Sandman komt er niet los van. Hij woonde in Winschoten, in Groningen en nu in Slochteren en reisde de hele wereld rond, maar hij ontdekte dat thuis is waar je herinneringen liggen. En dat is: de Veenkoloniën.

Aan de hand van verhalen en anekdotes uit zijn boeken schetst Sandman in deze lezing een beeld van de Veenkoloniën en in groter verband, de provincie Groningen. En hij vertelt verhalen van de mensen die er wonen. Het is een regio die voor de rest van Nederland op grote afstand ligt, maar waar een gelukkige jeugd best mogelijk is.

Trap ze in de pokkel
Van Herman Sandman verschenen onder meer Trap ze in de Pokkel, Inburgeringscursus Groningen (met als co-auteur Frank den Hollander), Arcadia der Poëten – het literaire leven in de stad Groningen 1945-2005, Wandelcursus Groningen (met als co-auteur Frank den Hollander), De dronken rechtsbuiten en andere helden uit het amateurvoetbal, De lange leegte en De laatste bus naar Slochteren. Sandman kreeg in 2008 de eerste Groninger Persprijs. De dronken rechtsbuiten werd verkozen tot Beste Groninger Boek 2010-2011. In november verschijnt zijn boek Mangup Milko, een biografie over voetballer Milko Djurovski.

Aanvang: 15.30 uur

Entree: € 12,50
Kaarten zijn telefonisch te bestellen: 06 54 68 54 05 of via e-mail kleinwetsinge@blgroningen.nl